В Україні хочуть створити держоператора зв'язку з мегаповноваженнями

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Нацкомісія зв'язку пропонує створити єдиний держорган з надання телекомунікаційних послуг і наділити його безпрецедентними повноваженнями з реалізації держпроектів. Експерти вважають, що такий оператор швидше за все буде створений шляхом часткової реприватизації "Укртелекому", нові власники якого намагаються позбутися непотрібних активів.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ), опублікувала проект концепції створення національної інформаційно-комунікаційної інфраструктури (НІКІ). У ній Нацкомісія пропонує створити державного оператора зв'язку і наділити його безпрецедентними повноваженнями, пише у вівторок, 25 вересня, газета "Коммерсантъ-Украина".

На його базі передбачається надавати населенню послуги інтернет-доступу, фіксованої, мобільної та IP-телефонії, "хмарної" обробки даних, а також електронних адмінпослуг держорганів. Крім надання зазначених вище послуг, компанія повинна отримати право керувати всіма мережами зв'язку у країні в умовах надзвичайної ситуації, адмініструвати службу екстрених викликів «112», виступати одночасно генпідрядником і державним замовником робіт зі створення та розвитку НІКІ.

- В Україні подорожчає інтернет і кабельне телебачення


Держпідприємство, ймовірно, буде сформовано на базі вже існуючої компанії - в документі наголошується, що створення нового оператора з нуля економічно недоцільно.

Перерахованим в документі умовам найбільше відповідає «Укртелеком», відзначають опитані експерти. Так, на думку заступника директора Інституту інформаційного суспільства Ярослава Павловського, новий оператор, швидше за все, буде створений на базі невикористовуваної новими власниками інфраструктури "Укртелекому".

Нагадаємо, що "Укртелеком" лише нещодавно був приватизований - навесні 2011 року 92,79% його акцій придбала австрійська EPIC за 10,58 млрд грн.

За умовами приватизації, до квітня 2013 року "Укртелеком" зобов'язаний виділити зі своєї структури і безоплатно передати державі систему урядового зв'язку. Раніше голова Фонду держмайна Олександр Рябченко оцінював вартість системи спецзв'язку більш ніж в 1,5 млрд грн. Втім, балансова вартість активів відповідної філії на кінець 2011 року становила 38,3 млн грн.

"На додаток EPIC може передати державі об'єкти нерухомості, частину магістральних мереж, але вже за гроші", - вважає Павловський. Раніше в «Укртелекомі» вже заявляли, що мають намір провести переоцінку нерухомості для її можливого продажу або здачі в оренду. !zn

Читайте також:

Українців хочуть змусити купувати SIM-карти за паспортом

«Укртелеком» відмовиться від дешевого сільського зв'язку

«Укртелеком» заробив на Євро-2012 вдвічі менше, ніж витратив на підготовку

Джерело: Відкати на реалізацію відомчих програм інформатизації - 50-80%

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі