В Україні укладено перший договір за програмою іпотеки від Януковича

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У Сумах підписано перший в Україні договір щодо компенсації відсоткової ставки позичальникові в рамках виконання програми щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення громадян доступним житлом.

У Сумах укладено перший договір щодо компенсації відсоткової ставки позичальникові у рамках програми "Доступне житло", що передбачає купівлю двокімнатної квартири загальною площею 58 кв. м під 3% річних у гривні терміном на 15 років, повідомляється у прес-релізі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Згідно з угодою, підписаною головою Сумської облдержадміністрації Юрієм Чмирем 15 травня, сумчанин, який перебуває на черзі понад 10 років, в кінці цього року отримає квартиру у житловому будинку на вул.Ковпака, 41-а. Термін кредитування та отримання компенсації - 15 років.

Забудовником виступає ТОВ "Будівельна виробничо-комерційна компанія "Федорченко" (Суми).

Мінрегіон зазначає, що покупець буде оплачувати повну вартість місячного платежу, що складається з "тіла" кредиту та відсотків за ним, тоді як Сумська ОДА за рахунок коштів держбюджету компенсує різницю у 13% між процентною ставкою за кредитом, яка складає 16% річних і 3% річних. При цьому кошти покупцю будуть повертатися на спеціальний поточний рахунок.

Раніше глава Мінрегіону Анатолій Близнюк повідомляв, що програма "дешевої" іпотеки запрацює з 15 травня. Її учасниками зможуть стати не тільки черговики. А.Близнюк також повідомляв, що станом на 8 травня поки лише Ощадбанк (Київ) виявив бажання взяти участь в даній програмі.

Президентські пряники

Раніше Міжвідомча комісія при Мінрегіоні затвердила перелік з 542 квартир у шести регіонах країни для придбання на первинному ринку нерухомості за умовами держпрограми здешевленої іпотеки, зокрема, у Сімферополі, Волинській, Сумській, Запорізькій, Чернівецькій та Полтавській областях. Готовність будинків, в яких розташовані ці квартири, становить від 12% до 85%. Заплановані терміни введення в експлуатацію - липень-грудень 2012-го і травень-грудень 2013 року.

Уряд постановою № 343 від 25 квітня 2012 року затвердив порядок та обсяги забезпечення доступним житлом громадян, які перебувають на квартирному обліку з метою поліпшення житлових умов. Механізм здешевлення іпотечних кредитів вартістю не більше 16% річних, наданих на термін до 15 років у гривні для придбання житла в об'єктах незавершеного будівництва передбачає часткову компенсацію позичальнику фактично сплачених відсотків до рівня 3% річних за рахунок коштів держбюджету, передбачених у конкретному році.

Як повідомляється у додатку до зазначеної постанови, станом на 1 січня на обліку з метою поліпшення житлових умов перебувають 1,138 631 млн одиноких громадян та сімей України.

Затверджені Кабміном заплановані обсяги із забезпечення житлом черговиків складають 30 тис. квартир. !zn

Читайте також:

Близнюк оголосив попередні умови дешевої іпотеки «від Януковича»


Президентські пряники

Коли два-три відсотки - фантастика

Недоступна «доступність» новобудов

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі