В українських підземних сховищах газу залишилося на два місяці

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
НАК «Нафтогаз України» другий місяць поспіль не зуміла зібрати необхідної суми для сплати за російський газ. З майже 1 млрд дол компанія до 7 грудня оплатила лише 430 млн. З цієї суми 230 млн дол було сплачено російськими рублями (7,2 млрд).

Але найбільш драматичним є те, що керівництво нафтогазового сектору безпрецедентно - у два рази - збільшило відбір з підземних сховищ (ПСГ) накопиченого на зиму запасу природного газу. Це суперечить газовому балансу України, енергетичній безпеці країни та ставить під загрозу стабільне проходження опалювального сезону 2011-2012 років, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Він нагадав, що традиційно у листопаді «Нафтогаз» купує в середньому 4 млрд кубометрів газу. Ще близько 1,5 млрд відбирали з підземних сховищ. У теплому листопаді 2011 року «Нафтогаз» замість 1-1,5 млрд кубометрів відібрав із ПСГ 3 млрд. Це дозволило компанії заощадити і не закуповувати у «Газпрому» 1,5 млрд кубометрів газу. В іншому випадку сума листопадових постачань склала б не 1 млрд дол, а як мінімум 1,6 млрд.

«Якщо з метою економії коштів для розрахунків з «Газпромом» такий темп викачування газу з ПСГ України збережеться, то вже до 1 лютого 2012 року в підземних сховищах не залишиться і кубометра газу, що належить «Нафтогазу», - зазначає експерт. - За офіційною інформацією «Укртрансгазу» у ПСГ зберігається 20 млрд кубометрів газу. Але з цього обсягу тільки 10 млрд належить «Нафтогазу», а інші 10 млрд - іншим компаніям. І після 1 лютого у «Нафтогазу» буде тільки один шлях - відбирати з ПСГ чужий газ».

При цьому за спожитий газ у листопаді «Нафтогаз» ще залишається винним «Газпрому» 540 млн дол і, швидше за все, компанія знову візьме кредит у Росії, вважає Ю.Корольчук. Якби «Нафтогаз» удвічі не збільшив відбір газу з ПСГ, то, за його словами, борг склав би 1,1 млрд дол.

«Окрім розрахунків за газ російськими рублями ще одним «сюрпризом» грудня стало підкилимне підписання додаткової угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом» про продовження термінів розрахунків за газ з 7 до 28 числа місяця, наступного за звітним. Але якщо у грудні-січні Україна і Росія не домовляться про нові умови постачань газу, то перенесення дати розрахунків на 28 число не врятує від подальших криз», - вважає експерт.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі