У СОТ вважають, що Україна може підірвати світову торговельну систему

Поділитися
© diamatik.org
Представники 58 країн закликали Україну відмовитися від намірів переглянути граничні рівні тарифів, погоджених із СОТ.

Україна відкинула звинувачення у протекціонізмі, що пролунали з боку 58 країн у відповідь на плани Києва переглянути граничні рівні сотень тарифів, які раніше були узгоджені зі Світовою організацією торгівлі. На думку членів СОТ, наміри України можуть підірвати світову торговельну систему.

Минулого місяця Україна повідомила інших членів СОТ в документі з позначкою "таємно" про намір змінити тарифи, викликавши побоювання, що Київ може використовувати лазівку в Генеральній угоді про тарифи і торгівлю, щоб обійти бар'єр проти протекціонізму, і інші країни можуть послідувати цьому прикладу.

Головний український перемовник з питань зовнішньої торгівлі Валерій П'ятницький заявив, що крок повністю відповідає духу і букві правил СОТ, повідомляє Reuters.

"Намір провести перемовини щодо модифікації пов'язаних ставок імпортних мит обумовлено тим, що при даній економічній ситуації та загрозах, що існують для всіх членів СОТ, український уряд повинен мати певну гнучкість в проведенні своєї торговельної політики в тарифному аспекті", - сказав він. П'ятницький також нагадав про перемовини, які провалилися в минулому році, з питання більш широкої лібералізації світової торгівлі, які СОТ обговорювала протягом десятиліття.

На засіданні Комітету СОТ у вівторок інший український чиновник сказав, що при вступі до СОТ в 2008 році країна погодилася на дуже відкриті умови торгівлі, в той час як ринки багатьох членів організації були менш відкриті з "дуже високим рівнем захисту".

"Україна де-факто є перехідною економікою, що розвивається. Проведена нею лібералізація доступу на ринок є вагомим внеском у цю систему. Тим не менш, у світлі сьогоднішньої реальності ми визнаємо необхідними коректування для зміцнення нашої торговельної політики", - сказав дипломат.

Україна не прагне кинути виклик традиційній "асиметрії" системи, але "система має достатньо простору і потенціалу, щоб сприйняти коректування торгової політики України", сказав він.

Представники 58 країн виступили проти України на засіданні, відзначаючи, що така тактика може нівелювати лібералізацію торгівлі, яка проводилася протягом десятиліть. Ніхто не виступив на підтримку країни. "Пропоновані Україною дії матимуть серйозні системні наслідки і Сполучені Штати, як і інші країни, стурбовані прецедентом, який може виникнути", - заявив на нараді офіційний представник США з питань торгівлі.

Україну закликали відмовитися від намірів і вимагали додаткових фактів і пояснень, заявивши, що країна не надала інформації в обсязі, достатньому для підготовки відповіді.

Нагадаємо, Україна звернулася до СОТ з інформацією про намір підвищити імпортні мита майже на 371 товарну лінію. Це звернення викликало стурбованість Європейської комісії, оскільки може значно вплинути на загальний експорт товарів з ЄС в Україну, який складає майже 2 млрд євро на рік.

Також такі дії України, на думку представників ЄК, не співвідносяться з намірами укласти угоду про зону вільної торгівлі з ЄС. Крім того, на думку експертів, а також представників Держдепу США, такий крок України може свідчити про підготовку до вступу в Митний союз !zn

Читайте також:

Порошенко запевнив, що рішення підвищити мита не зачепить інтереси ЄС і Росії

У Кабміні впевнені, що підвищення мит на сотні видів товарів не перешкодить створенню зони вільної торгівлі з ЄС

Кабмін пояснив необхідність підвищення мит: український ринок занадто ліберальний

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі