Валовий зовнішній борг України зріс до 117,3 мільярдів доларів

Поділитися
На кінець 2010 року рівень валового зовнішнього боргу України зріс до 117,3 мільярдів доларів США (85,7% від ВВП). Відповідно, державна заборгованість зросла протягом звітного року на 13,9 мільярдів доларів США (на 13,5%). Про це йдеться в повідомленні Національного банку України, опублікованому на сайті відомства.

Більше половини приросту (60,8%) валового зовнішнього боргу в 2010 році сформувалося в секторах державного управління й грошово-кредитного регулювання. Зовнішні зобов'язання цих секторів зросли на 8,5 мільярда доларів (на 35,3%) до 32,5 мільярдів доларів.

У 2010 році зафіксовано подальше скорочення боргу банківського сектора перед нерезидентами на 2,7 мільярда доларів - до 28,1 мільярдів доларів.

Протягом року зобов'язання банків по довгострокових кредитах, облігаціях і валюті та депозитах скоротилися на 2,5 мільярда доларів, тоді як заборгованість по короткострокових інструментах залишилася майже незмінною.

Зовнішній борг державних банків за 2010 рік зріс на 0,7 мільярда доларів - до 2,9 мільярдів доларів (10,4% від боргу банківського сектора) в результаті розміщення єврооблігацій "Укрексімбанком".

Зовнішній борг інших секторів економіки (включно з міжфірмовим боргом) за 2010 рік зріс на 8,2 мільярда доларів і становить 56,7 мільярдів доларів.

У другій половині року підприємства реального сектора активізували залучення засобів по довгострокових кредитах і єврооблігаціях. Заборгованість по цих інструментах (включно з міжфірмовим боргом) загалом за рік зросла на 3,4 мільярда доларів, тоді як в 2009 році вона знизилася на 177 мільярдів доларів. Майже третина цього приросту була сформована за рахунок довгострокових залучень, гарантованих урядом (1 мільярд доларів), зокрема, через розміщення єврооблігацій для фінансування Євро-2012.

Підвищення економічної активності й відновлення обсягів зовнішньої торгівлі зумовило ріст об'ємів заборгованості суб'єктів господарювання по торгових кредитах, яка зросла на 2,8 мільярда доларів, і за станом на кінець року становила 13,8 мільярда доларів (майже чверть від загального боргу інших секторів). У результаті швидшого накопичення короткострокових зобов'язань по торгових кредитах і простроченій заборгованості частка короткострокового боргу в загальному об'ємі боргу інших секторів зросла з 29,5% до 33,5%.

Зовнішній борг підприємств з державною часткою власності понад 50% за 2010 рік зріс на 0,7 мільярда доларів - до 6,5 мільярдів доларів (11,4% від об'єму боргу інших секторів).

Отже, на кінець 2010 року частка зобов'язань інших секторів економіки України, включно з кредитами від прямого інвестора, зросла з 46,9% до 48,3% валового обсягу зовнішнього боргу.

Чатка боргу секторів державного управління й органів грошово-кредитного регулювання протягом року зросла з 23,2% до 27,7%.

Частка боргу банківського сектора у валовому обсязі зовнішнього боргу скоротилася з 29,8% до 24%.

Основною валютою зовнішніх запозичень на кінець 2010 року залишається долар США (70,4%), зобов'язання в євро становлять 10,7%.

Частка зовнішньої заборгованості в національній валюті залишається незначною - 2,3%, хоча вона й зросла в порівнянні з початком року на 1,4 в.п.

За 2010 рік зовнішній борг, який підлягає сплаті упродовж наступних чотирьох кварталів, зріс на 8,5 мільярдів доларів. Найбільший вклад у цей ріст був забезпечений сектором державного управління (4,1 мільярда доларів).

Головними інструментами накопичення боргу продовжують виступати торгові кредити й прострочена заборгованість. Незважаючи на скорочення загального об'єму боргу банківського сектора, обсяг виплат упродовж наступних чотирьох кварталів за рік зріс на 2,2 мільярда доларів. Це перш за все пов'язано з тим, що значна частка довгострокових кредитів банків має бути погашена в 2011 році - 7,4 мільярда доларів, тоді як у 2010 році - 4,8 мільярда доларів. Приріст короткострокового боргу за залишковим терміном погашення відбувався на тлі відповідного нарощування резервних активів. Тому рівень покриття резервами короткострокового боргу за залишковим терміном погашення за рік навіть зріс до 73% (з 68% на початку року).

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі