Верховна Рада проголосувала за спрощення системи адмінпослуг

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За задумом автора закону президента Януковича, він повинен покласти кінець "ганебній практиці" делегування державних функцій комерційним структурам, максимально спростити процедури надання адмінпослуг і звести до мінімуму спілкування громадянина з чиновниками і якомога більше перевести його у площину електронного уряду.

Верховна Рада (ВР) України прийняла в цілому ініційований президентом Віктором Януковичем закон "Про адміністративні послуги".

За відповідний законопроект №9435 у четвер, 17 травня, проголосувало 236 карток народних депутатів.

Як заявляв раніше Янукович, стратегічна мета прийнятого документа - надання адміністративних послуг в електронному вигляді та ліквідація "корупційного чинника" - безпосереднього контакту громадянина з чиновником - в цьому процесі.

З 53 тис. регуляторних актів повністю відповідають законодавству тільки 18

Зокрема, закон повинен покласти кінець "ганебній практиці" делегування державних функцій комерційним структурам, максимально спростити процедури надання адмінпослуг і звести до мінімуму спілкування громадянина з чиновниками і якомога більше перевести його в площину електронного уряду.

Також закон має закласти основу для створення національної мережі "Центрів надання адміністративних послуг".

Крім того, закон має забезпечити перерахування всіх коштів, отриманих за надання адміністративних послуг, до загального фонду державного та місцевих бюджетів; визначити вичерпний перелік адміністративних послуг, їх платність або безоплатність.

Так, закон передбачає створення центру адміністративних послуг, а також єдиного державного порталу адміністративних послуг.

У законі зазначається, що адміністративні послуги, відповідні документи та інформація повинні надаватися не пізніше 3-х робочих днів з дня отримання запиту.

При наданні адміністративних послуг в частині, передбаченій законом, справляється адміністративний збір. Надання адміністративних послуг у сфері соціального забезпечення громадян здійснюється на безкоштовній основі.

Нагадаємо, раніше глава держави давав доручення прем'єр-міністру Миколі Азарову підготувати законопроект щодо встановлення вичерпного переліку адміністративних послуг в місячний термін після прийняття закону про адміністративні послуги.

Зазначимо, президент не раз висловлював невдоволення тим, що на тлі постійного зростання надходження коштів від оплати за адмінпослуги, контроль за їх цільовим використанням «фактично відсутній», і «підприємства-паразити продовжують збагачуватися на безсиллі держави».

Як повідомляло ZN.UA, у кінці травня минулого року уряд схвалив проект Адміністративно-процедурного кодексу України, який у пакеті з законом «Про адміністративні послуги» має ввести належне регулювання адмінпослуг. Ці проекти отримали високу оцінку з боку як вітчизняних, так і міжнародних експертів. !zn

Читайте також:

Янукович заявив про ліквідацію 12 тис. підприємств, які надавали «вигадані» адмінпослуги

Надавати адмінпослуги будуть за допомогою персональних електронних карток

Янукович засумнівався в наміри уряду створити єдиний інтернет-портал адмінпослуг

Мін'юст на адмінпослуги заробляє 271 млн грн на рік

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі