Імовірність дефолту України складає не більше 4-5%

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Дискусії про можливий дефолт України пожвавилися після публікації американським виданням Business Insider рейтингу, в якому наша країна виявилася шостою в списку можливих кандидатів на банкрутство. Однак ринок оцінює ймовірність дефолту України лише на рівні 4-5%.

Про це пише Сергій Фурса в статті «Дефолт: страхи перебільшено?» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».
«Не думається, що упорядники рейтингу всерйоз аналізували ситуацію в Україні. Швидше за все, їхнє дослідження грунтувалося на вторинних ознаках - поточній вартості українського боргу і ринкових оцінках українського ризику. Що ж, тут варто пригадати, як на початку 2009-го аналітики одного з авторитетних німецьких банків оцінювали можливість дефолту України на рівні 90%...» - зазначає автор.
«У даному випадку знову доводиться говорити про відносність цифр. За рівнем ризику, який виражається в безпристрасних, на перший погляд, котируваннях як українських CDS (страховки від ризику), так і єврооблігацій, Україна попереду планети всієї. Спред EMBI+Україна, що фактично відображає, наскільки ризикованішими виглядають українські зовнішні суверенні борги іноземним інвесторам порівняно з американськими аналогами, сьогодні становить 414 пунктів. Що в 3,5 разу перевищує показники Мексики, утричі - Росії», - йдеться в статті.
«Ці ж цифри, відображені в котируваннях CDS, можна читати і так, що можливість дефолту України становить близько 4-5%. Не більше. Погодьтеся, ви навряд чи всерйоз поставитеся до події, можливість якої оцінюється такими невеликими розмірами. І пригадаймо, що відношення нашого державного боргу до ВВП, з урахуванням гарантованих позик, поки що становить близько 40%, і більшість країн, ризик дефолту яких значно нижчий від українського, можуть тільки мріяти про такий низький рівень», - пише С. Фурса.
«Призові» місця в різних рейтингах уже стали традицією для України, незалежно від того, оцінюється рівень економічної свободи або туристичної привабливості. Ніхто не сперечається, що ситуація у нас далека від взірцевих показників розвинених країн, та й економічний потенціал недотягує до держав клубу БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай). Але правдою залишається і те, що навіть у періоди різкого зростання напруженості в Єгипті, коли конфлікт загрожував перерости в громадянську війну, рейтинги цієї африканської країни значно перевищували українські, що навряд чи відображає реальний стан справ. Та й протягом усього 2010 року з борговими проблемами стикалася не Україна, з її далеко не найкращим рівнем рейтингу, а набагато вищі за шкалою рейтингових агентств південноєвропейські країни та Ірландія»,-відзначається в статті.
«Відповідно до сухої статистики, спред EMBI+Україна за останні два роки звузився фактично в 10 разів, із 3590 пунктів на початку березня 2009 року до поточного рівня в 414 пунктів. Ще на початку 2010-го, до завершення президентських виборів, він становив майже 800 пунктів, що вдвічі перевищує поточний рівень. Таким чином, інвестиційне співтовариство не дуже хвилюється через зростання українського боргового навантаження, і публікація окремих рейтингів, які проходять зазвичай непоміченими, не повинна вводити в оману», - констатує автор.
Докладніше читайте в матеріалі аналітика фінансового ринку Сергія Фурси «Дефолт: страхи перебільшено?» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі