Використання офшорного терміналу дозволить запустити LNG-термінал на 1-1,5 року раніше

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Коли починається робота по LNG, дуже ефективно використовувати – на період будівництва стаціонарного терміналу – офшорний термінал, який базується на відповідних кораблях.

Про це голова Координаційної ради національного проекту LNG-термінал Віталій Дем’янюк заявив у середу, 14 грудня, під час фахової дискусії «Перспективи диверсифікації газозабезпечення України шляхом будівництва LNG-терміналу та видобутку нетрадиційного газу».

«Ми бачимо механізми використання офшорного терміналу для імпорту 3-4 млрд кубометрів газу на рік у скрапленому вигляді протягом двох років. Це дасть можливість запустити термінал не у 2015 році, а на 1-1,5 року раніше, - розповів В.Дем’янюк. - Це досить значний обсяг газу, який дозволяє розбавити внутрішній ринок трубопровідного природного газу і починати говорити про створення конкуренції з точки зору постачання. Для офшорного терміналу планується залучати інвесторів, для будівництва компресорів, газопроводів, які будуть базуватися на землі та по яких буде постачатися газ споживачам».

На думку учасників фахової дискусії, організованої Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова за підтримки парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, LNG-термінал хоча і є суто інфраструктурним об’єктом українського газового ринку, але за умови політичної волі і підтримки стане вправним важелем для стабільної роботи всієї газотранспортної системи.

Для прикладу директор енергетичних програм центру «НОМОС» Михайло Гончар навів досвід Польщі. Коли наші західні сусіди вирішили будувати LNG-термінал, вони одразу реформували свою найпотужнішу національну газову компанію (яка виконувала монопольно ті ж функції, що і НАК «Нафтогаз України»), відділивши в окреме підприємство її газотранспортний підрозділ. Таким чином, на польському газовому ринку одночасно з’явилась перспектива для інвесторів, постачальників та покупців газу – обирати традиційний трубопровідний газ (причому російський чи норвезький, який сьогодні для поляків значно дешевший, ніж газпромівський), чи той, що поставлятиметься через LNG-термінал. Сам факт наявності такого потенційного вибору вже позитивно вплинув на ціни газу для споживачів.

«Доки Україна має єдиного монопольного постачальника природного газу, ринок газу буде ринком продавця. Наша мета – поміняти цю конструкцію і зробити ринок газу збалансованим, а ще краще – зробити його ринком покупця. Наша мета – просто мати виключно економічно обґрунтовану ціну на газ без політичної знижки або надбавки. LNG-термінал є об’єктом відсічки ціни. Як тільки ціна на газ на ринку перевищуватиме економічно обґрунтований рівень, це означатиме, що LNG-термінал починає працювати в країні. Наші енергетичні стосунки з Російською Федерацією та закупівля російського газу роблять Україну регіональним ринком. LNG-термінал дозволить використовувати інші механізми і джерела постачання газу і зробить Україну учасником світового енергетичного ринку», - заявив В.Дем’янюк.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі