Віктор Пінчук продає свій металургійний бізнес росіянам - ЗМІ

Поділитися
"Ренова" російського бізнесмена Віктора Вексельберга може придбати металургійний бізнес групи EastOne Віктора Пінчука, зокрема, й найбільший у світі Нікопольський завод феросплавів (НЗФ).

"Ренова" російського бізнесмена Віктора Вексельберга може придбати металургійний бізнес групи EastOne Віктора Пінчука, зокрема, й найбільший у світі Нікопольський завод феросплавів (НЗФ).

Як стало відомо з джерел, EastOne продає 25% у компаніях, що володіють трьома феросплавними заводами, а також двома ГЗК. Вартість операції, за оцінкою експертів, може становити до $ 1,5 млрд. Але якщо оцінювати активи керуючись аналогічними угодами, то тільки заводи можуть коштувати близько $ 5 млрд, пише в середу, 17 серпня, російський "Коммерсантъ".

Про це розповіли джерела, близькі до перемов. За словами співрозмовників,
EastOne виставила на продаж 25%-у частку, що їй належить у декількох (переважно офшорних) компаніях, які володіють Нікопольським заводом феросплавів (НЗФ, Дніпропетровська область), Запорізьким заводом феросплавів (ЗЗФ) і Стаханівським заводом феросплавів (СЗФ, Луганська область), а також двома гірничо-збагачувальними комбінатами в Дніпропетровській області - Орджонікідзевський і Марганецький. За даними джерел, перемови від імені продавця веде інвесткомпанія Rothschild.

Прес-секретар EastOne (управляє активами Віктора Пінчука) Наталія Вовк і представник "Ренови" відмовилися коментувати можливу угоду. Представник "Привату" також не став коментувати можливий продаж частки у феросплавних активах з боку одного з партнерів.

НЗФ - найбільший із п'яти активів EastOne. За обсягами виробництва марганцевих феросплавів (1,2 млн тонн) він посідає друге місце в світі. Віктор Вексельберг уже намагався придбати частку в заводі у Віктора Пінчука 2005 року (тоді український підприємець контролював 73% акцій заводу).

Проте в 2005 році Віктор Пінчук втратив контрольний пакет акцій НЗФ, що дістався структурам групи "Приват" Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. У 2008 році українські бізнесмени об'єднали всі свої феросплавні активи в єдиний холдинг. За даними джерел, знайомих із ситуацією, кожен з трьох підприємців контролює по 25% загальної структури.

Експерти зазначають, що за останні декілька років В. Пінчук та його представники майже не брали участь в операційній діяльності феросплавних активів, фактично EastOne був міноритарним акціонером, обмежуючись лише дивідендами пропорційно частці. Цілком можливо, що на таких же умовах входить у цей бізнес і В. Вексельберг, якщо, звичайно, між ним та представниками групи "Приват" Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим немає якихось домовленостей.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі