Влада ЄС намагається погодити умови надання пакету фіндопомоги Греції

Поділитися
Керівництво ЄС очікує, що влада Греції узгодить, окрім іншого, додаткове скорочення бюджетних витрат у 2012 році на 325 млн євро.

Влада Європейського союзу намагається узгодити остаточні умови угоди, за якою Греції може бути надано пакет фінансової допомоги на 130 млрд євро, незважаючи на ознаки, які вказують на те, що Німеччина та її прихильники можуть не схвалити операцію на зустрічі міністрів фінансів єврозони в середу, хоча Афіни і прийняли чергові заходи бюджетної економії.

Як пише газета Financial Times, керівництво ЄС очікує, що влада Греції узгодить, окрім іншого, додаткове скорочення бюджетних витрат у 2012 році на 325 млн євро. Однак деякі високопоставлені чиновники Євросоюзу заявляють, що представники Німеччини і Нідерландів скептично оцінюють кроки Греції, тому зустріч "робочої групи єврозони", яка пройде у вівторок, буде ключем до того, щоб зрозуміти, чи погодяться кредитори надати фінансову допомогу.

Одне з джерел FT заявило, що група сформувала список, який складається, принаймні, з шести пунктів того, що Греція повинна прийняти перед тим, як угода піде на остаточне схвалення 17 міністрів фінансів зони євро в середу.

За повідомленнями джерел, список вимагає від Греції надати докази, що країна скоротить витрати на 325 млн євро, повідомити плани щодо зниження мінімальної заробітної плати на 15%, а також підтвердити, що всі лідери парламентських партій підтримають угоду, і особливо Антоніс Самарас - керівник правоцентристської партії "Нова демократія" і ймовірний наступний прем'єр-міністр Греції. Представники ЄС побоюються, що А.Самарас може спробувати переглянути договір після квітневих виборів.

У понеділок канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила різко проти пропозицій А.Самараса схвалити угоду вже сьогодні і залишити можливість обговорити деталі під час подальших перемовин.

Також досі залишається нез'ясованим питання, як уряд Греції має намір скоротити розмір зовнішнього боргу до 120% ВВП до 2020 року з 160% ВВП у даний час.

Якщо не вдасться переконати групу країн-кредиторів під керівництвом Німеччини, може бути введено в дію план "Б", за умовами якого пакет фінансової допомоги отримає "умовне підтвердження" і буде обговорюватися на засіданні міністрів фінансів єврозони, запланованому на наступний тиждень.

План "Б" передбачає, що міністри фінансів у середу схвалять тільки необхідну частину нового пакету фіндопомоги - реструктуризацію заборгованості Греції перед приватними кредиторами на суму у 200 млрд євро, яка повинна бути завершена до 20 березня, коли Греції потрібно буде погасити облігації на 14,5 млрд євро, щоб уникнути дефолту. !zn

Читайте також:

Уряд Греції позбувся п'ятьох членів, але затвердив заходи економії

Прем'єр Греції пообіцяв «неконтрольований хаос» у разі дефолту країни

ЄС відклав рішення щодо Греції до 15 лютого в очікуванні голосування у парламенті

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі