Світовий банк дав Україні сім рекомендацій

Поділитися
© novostiua.net
Світовий банк рекомендує Україні розробити чітку стратегію захисту прав споживачів фінансових послуг та фінансової грамотності. Список рекомендацій містить сім пунктів.

Відбулася презентація підготовлених експертами Світового банку (СБ) рекомендацій щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг в Україні та підвищення фінансової грамотності населення.

Список рекомендацій СБ складається з семи пунктів. Перший пункт рекомендацій для української влади - сформувати бачення і погодити заходи на найвищому політичному рівні, що розглядають захист прав споживачів фінпослуг і підвищення фінграмотності населення як основу економічного розвитку, розвитку фінансового сектору та соціального захисту. Необхідно сформувати стратегію захисту прав споживачів фінансових послуг та фінансової грамотності (ЗПСФГ) з конкретним планом заходів.

Друга рекомендація СБ говорить про необхідність створення механізму для належного впровадження органами нагляду затвердженої політики, моніторингу результатів і координації ЗПСФГ. Зокрема, на думку СБ, доцільно створити в НБУ, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, а також Нацкомісії з регулювання ринків фінпослуг, спеціальні департаменти захисту прав споживачів. Також влада має розглянути можливість створення в Україні установи з захисту прав споживачів фінансових послуг та фінансової освіти з функцією фінансового омбудсмена.

Окрім цього, Україна повинна відновити законодавство та розробити структуру захисту прав споживачів фінпослуг на основі комплексного підходу до законодавчої бази фінансового сектору.

Четверта рекомендація СБ - створення ефективного механізму вирішення суперечок. Даний механізм передбачає існування фінансового омбудсмена, створення внутрішніх департаментів розгляду скарг у фінустановах і кілька інших заходів.

СБ вважає, що Україна повинна розробити і проводити національну програму фінансової освіти, зокрема проводити спеціальне навчання суддів, журналістів і вчителів, переглянути навчальні матеріали для початкових і середніх шкіл.

Шоста рекомендація пов'язана з необхідністю поліпшення ділової практики, управління та прозорості. Необхідно зміцнити пруденційний нагляд, консолідувати ринок професійних асоціацій: один ринок - одна асоціація, з обов'язковим членством, чіткими правилами входу/виходу, високими стандартами ділової етики.

Після того, як будуть реалізовані всі вищевказані заходи, Україна може приступити до вдосконалення існуючих і створення нових фондів гарантування, зокрема для вкладників кредитних спілок, а також щодо страхування життя. Це є сьомою рекомендацією СБ. !zn

Читайте також:

Світовий банк назвав ключові проблеми української економіки

Світовий банк відзначає непослідовність реалізації реформ в Україні, але готовий підтримати владу в їхньому впровадженні

Світовий банк рекомендує Україні провести стрес-тестування банків

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі