Світовий банк назвав головні уроки останніх років роботи в Україні

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Серед головних уроків співпраці Світового банку з Україною за останні чотири роки директор СБ в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер називає те, що Україна дуже серйозно потерпає від проблем державного управління. Він зазначає, що в Україні не бракує ані стратегій, ані планів, але далеко не всі з них реалізовуються.

Про це він розповів у своєму прощальному ексклюзивному інтерв'ю для ZN.UA (чотирирічний період його каденції на цій посаді закінчується в кінці 2011-го року).

Зокрема М.Райзер шкодує, що не всі цілі Стратегії партнерства з Україною у період з 2008 по 2011 роки були досягнуті (нею передбачалося фінансування України на суму від $2 до $6 млрд). За його словами, СБ вдалося у результаті цього процесу винести кілька важливих уроків. Серед них три - основні, які будуть «абсолютно критичними» для подальшої співпраці СБ з Україною.

«Перше - ми повинні постійно думати про впровадження запланованого. В Україні не бракує ні стратегій, ні планів, але далеко не всі з них реалізовуються. Це значною мірою характерно і для нашого співробітництва з вашою країною. Необхідно докладати значно більше зусиль на попередню підготовку нових проектів, щоб бути впевненими в їхній належній і своєчасній реалізації.

Другий винесений нами урок - це те, що Україна дуже серйозно потерпає від надзвичайно складних проблем державного управління. І мова не тільки про корупцію, хоча і про неї, звичайно, теж. Наслідком цього є те, що навіть при наявності хороших реформістських ідей виникає дуже багато проблем з їхньою імплементацією (див. вище). Тому що люди не вірять державі, тому що дуже багато тіньової діяльності і тому що дуже важко у результаті передбачити, що у кінцевому підсумку відбудеться, і при цьому бути послідовними на шляху реформ. Тому в нашій новій стратегії ми будемо ще більше уваги приділяти аналізу того, наскільки сильні наші партнери в Україні, наскільки сильні інститути, що беруть участь в реалізації наших спільних проектів, а також наскільки сильні інтереси, які можуть заважати їхній реалізації тощо.

Третій урок полягає в тому, що досі існує необхідність досягти в українському суспільстві консенсусу щодо ключових реформ, які потребують реалізації. І мова йде не про загальне їхнє бачення, де немає протиріч: люди в Україні хочуть жити краще - за європейськими стандартами. Але коли розмова заходить про конкретику і доводиться на практиці приступати до реформування таких сфер, як державні закупівлі, енергосектор і комунальні тарифи, пенсійна, податкова системи тощо, виникає необхідність докласти величезних зусиль для досягнення суспільного розуміння і підтримки, щоб не було розчарування та протидії реформам. Ключовою умовою для цього, як ми вже неодноразово говорили, є забезпечення збалансованості реформ, щоб багаті й наділені владою також взяли на себе частину навантаження. А після впровадження реформи необхідно пропагувати її досягнення і продовжувати рухатися вперед», - розповідає М.Райзер.

Що стосується фінансування, то за його словами воно залишиться приблизно на тому ж рівні (тобто близько $2 млрд протягом чотирьох років). При цьому він підкреслює, що «ця сума буде більшою, якщо у нашій співпраці буде більший прогрес, і навпаки, якщо такого прогресу не буде».

Що стосується ступеня готовності нової стратегії, то вона вже пройшла дуже детальне обговорення як всередині СБ, так і з урядом України та іншими зацікавленими сторонами, говорить М.Райзер. Документ практично готовий і в лютому 2012 року буде поданий на затвердження Раді директорів Світового банку.

Повний текст інтерв'ю Юрія Сколотяного з директором Світового банку в Україні Мартіном Райзером читайте у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі