Високі соціальні виплати загрожують прискоренням інфляції

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Соціальна політика уряду, яка передусім спрямована на підвищення базових державних соціальних стандартів і відповідне збільшення пенсій та інших соціальних виплат, вже призвела до того, що частка соціальної допомоги та інших одержаних поточних трансфертів у доходах населення майже зрівнялася з часткою заробітної плати.

Навіть в умовах виборчого періоду доцільно звернути увагу на високий рівень навантаження соціальних виплат на економіку країни. Про це в своїй статті для «Дзеркала тижня. Україна» пише екс-міністр економіки України Богдан Данилишин.

«
Соціальна політика уряду, яка передусім спрямована на підвищення базових державних соціальних стандартів та відповідне збільшення пенсій та інших соціальних виплат, уже призвела до того, що частка соціальних допомог та інших одержаних поточних трансфертів у доходах населення майже зрівнялася із часткою заробітної плати», - пише автор.

За його словами, стрімке
зростання доходів від трудової діяльності дало можливість дещо вирівняти цю диспропорцію, проте посилило іншу невідповідність в економіці, а саме - між зростанням продуктивності праці та рівнем заробітної плати. Унаслідок цього в умовах економічної кризи досягнутий значний рівень соціальних виплат може стати негативним важелем впливу на економіку України, оскільки в умовах скорочення заробітної плати відбувається пропорційне зменшення податкових відрахувань, які є джерелом соціальних виплат.

«Тобто, збільшується дефіцит соціальних фондів, що загрожує прискоренням інфляції. До того ж така ситуація, коли обсяги доходів від праці менші, ніж соціальні виплати, пригнічує мотивацію до праці», - вказує Данилишин.

Так,
соціальні допомоги та інші одержані населенням поточні трансферти перевищили доходи населення від трудової діяльності і досягають надзвичайно високого значення у майже 50% ВВП.

Докладніше читайте в статті Богдана Данилишина «В очікуванні кризи» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». !zn

Читайте також:

Данилишин готовий повернутися в Україну

Данилишин не виключає своєї участі в парламентських виборах

Данилишин очолив «Українську європейську перспективу» у вигнанні

Данилишин: Рівень олігархізації української економіки перевищує 70%

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі