Янукович зобов'язав покупців авто платити 3% на пенсійне страхування

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
3% податку в Пенсійний фонд буде платити виключно кінцевий покупець, а не продавець. Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 4911-VI "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Законом визначено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є підприємства, установи та організації, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, крім випадків забезпечення автомобілями інвалідів згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів за законом.

Таким чином, 3% податку в Пенсійний фонд буде платити виключно кінцевий покупець, а не продавець. Закон вступить в силу з дня, наступного за днем його опублікування.

Також закон уточнює, що сплата збору на обов'язкове державне пенсійне страхування здійснюється при придбанні права власності на легкові автомобілі. Документ також визначає нерухомі майно для сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування об'єкт, який підпадає під визначення основних засобів та інших необоротних активів, згідно з Податковим кодексом України.

Нагадаємо, парламент прийняв цей закон на своєму засіданні 7 червня ц.р.

На думку генерального директора Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олега Назаренко, зараз державі складно проконтролювати факт сплати продавцем збір до Пенсійного фонду. "З покупцем в цьому плані простіше - адже для постановки автомобіля на облік необхідна довідка про відрахування 3% податку в Пенсійний фонд", - уточнив він. За його словами, минулого року Пенсійний фонд отримав лише п'яту частину від суми, яку міг би отримувати від таких виплат.

Раніше віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що минулого року до Пенсійного фонду від сплати податку при купівлі нового авто надійшло 1,2 млрд грн. "Ця норма, про сплату відсотка за покупку автомобіля може викликати сумніви, але вона сьогодні нам дає - до Пенсійного фонду за 2011 р. 1 млрд 200 млн грн. Ми б із задоволенням відмовилися від цієї норми, щоб спростити процедуру купівлі-продажу, зараз шукаємо варіанти. Поки що ми не можемо відмовитися від такої прибуткової статті бюджету ПФУ, хоча є різні пропозиції, обговорюється можливість, щоб при розмитненні авто, компанії відразу виплачували цей відсоток, але рішення поки немає", - заявив Тігіпко. !zn

Читайте також:

Реальні «кровосісі»

Китайська Geely відновить збірку авто в Україні

У Верховній Раді запропонували скасувати обов'язкову автоцивілку

Програма надій для автопрома

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі