Янукович відкрив "ЄДАПСу" шлях до монополізації ринку документів суворої звітності

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Підписання Януковичем закону про демографічний реєстр стане останнім цвяхом у проект держави щодо створення державної системи виробництва документів суворої звітності. Цей закон дає «ЄДАПСу» конкурентну перевагу перед держпідприємством «Україна».

Президент Віктор Янукович вирішив повністю передати виробництво документів суворої звітності в руки консорціуму «ЄДАПС» з рук держави. Підписання главою держави Закону «Про єдиний державний демографічному реєстрі» буде означати зміцнення монополії «ЄДАПСу» і втрату для бюджету майже мільярда гривень.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише оглядач Юрій Бутусов.

Автор нагадує, що 28 вересня президент Віктор Янукович підписав Закон «Про адміністративні послуги».

А 2 жовтня Верховна Рада прийняла Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр» під номером 10492, що визначає правові та організаційні засади створення і функціонування Єдиного державного демографічного реєстру та видачі документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус. Закон передбачає введення нових 15 видів документів, починаючи з паспортів.

- Грицак схиляє Януковича до паспортної афери?

10 жовтня президент Віктор Янукович заявив, що схильний підписати даний закон, але прийме рішення тільки після висновку експертів.

«Якщо глава держави підпише закон про демографічний реєстр, це означає:

Янукович вирішив повністю передати виробництво документів суворої звітності в руки консорціуму «ЄДАПС» з рук держави.

Держава втратить 960 млн бюджетних коштів, витрачених на закупівлю і встановлення в 2012 році обладнання для виробництва документів суворої звітності, яке вже монтується на поліграфкомбінаті «Україна».

«ЄДАПС» отримає можливість подальшого підвищення цін на бланки суворої звітності.

До рук однієї комерційної структури надійде вся база даних про громадян України, що, не виключено, створить новий підпільний ринок торгівлі персональними даними», - пише автор статті.

Ці факти стають очевидними, якщо детально подати послідовність дій Віктора Януковича.

Нагадаємо, 23 вересня 2011 року Верховна Рада голосує за закон «Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України». Цей закон надавав право ЄДАПСу виробляти 19 нових видів документів - і отримувати за це гроші з українців. Громадянам довелося б заплатити за реалізацію приблизно 60 млрд. гривень! DT.UA внесло свою лепту у викриття афери під заголовком «Рада продала Україну: ЄДАПС побив рекорди корупції». Президент Янукович наклав на закон вето. Перша спроба ЄДАПСу «обілетити» всю країну провалилася.

29 листопада 2011 року президент дає доручення налагодити повний цикл виробництва документів суворої звітності на потужностях державного підприємства поліграфкомбінат «Україна». Третього травня 2012 виходить нове доручення з цього приводу. Кабмін ухвалює відповідні акти. Уряд закуповує в Німеччині повний комплекс обладнання для зазначених цілей. Вартість поставки - 960 млн. гривень!

15 травня Верховна Рада голосує за законопроект «Про адміністративні послуги», який був запропоновано адміністрацією президента на розгляд депутатів. У проекті зазначено, що виробництво документів здійснюється на поліграфкомбінаті «Україна». Однак під час обговорення з закону зникає норма про обов’язкове виробництво бланків документів суворої звітності виключно на підприємствах Нацбанку й Мінфіну: депутат Грицак із голосу вносить цю поправку в сесійному залі, і порушуючи регламент, цю поправку ставить на голосування безкорисливий комуніст Адам Мартинюк. Депутати більшості слухняно натискають кнопки за відмашкою Михайла Чечетова.

17 червня президент накладає вето на цей законопроект . Головне зауваження - немає норми про виробництво паспортів на держпідприємстві поліграфкомбінат «Україна». Тобто президент рішуче став на бік інтересів держави, не припускаючи навіть самої можливості виробляти документи поза стінами конкретного державного підприємства.

Верховна Рада оперативно врахувала всі зауваження президента, і законопроект 20 червня знову прийнятий парламентом. Однак Янукович знову наклав вето на закон «Про адмінпослуги». Причому рішення дуже довго публікувалося - 17 липня винесено вето, а указ опублікований тільки 28 серпня. Цього разу формулювання вето інше: у зв'язку з набранням чинності закону «Про ціни і ціноутворення» - тепер зауваження стосуються ціни на бланки.

7 вересня Верховна Рада знову проголосувала за законопроект «Про адміністративні послуги». З усіма зауваженнями президента. Ось тільки зауваження стосувалися ціноутворення, а депутати викинули із законопроекту норму про виробництво документів на поліграфкомбінаті «Україна».

Депутати проігнорували Януковича. Однак, хоча ця принципова поправка вже стала причиною першого вето президента у червні, Янукович підписав Закон «Про адмінпослуги».

28 вересня ВР ухвалює закон «Про Єдиний демографічний реєстр», закон, який майже дослівно повторює в основних питаннях, «Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України», який був заветований Януковичем рік тому! Підписання закону про демографічний реєстр стане останнім цвяхом у проект держави зі створення державної системи виробництва документів суворої звітності. Цей закон дає ЄДАПСу конкурентну перевагу перед держпідприємством «Україна».

Подробиці читайте у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Юрія Бутусова "Грицак схиляє Януковича до паспортної афери?". !zn

Читайте також:

Рада скоротила перелік документів суворої звітності, але бюлетені не чіпала

Директор комбінату «Україна»: «Виробництво паспортів перейде під повний контроль держави»

Мін'юст запропонував скасувати бланки суворої звітності

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі