Ющенко лякає Україну мільярдними штрафами від "Газпрому"

Поділитися
Влада має оскаржити газові угоди між Україною і Росією в міжнародному суді, а не то «Газпром» може оштрафувати «Нафтогаз» на «$16-18 млрд». Таку заяву зробив третій президент Віктор Ющенко, "завдяки" рішенням якого в газовій сфері Україна отримала $38 млрд втрат.

Третій президент України Віктор Ющенко закликав лідерів Партії регіонів розірвати газові угоди з Росією в міжнародних арбітражних судах.

«Я закликаю владу подати позов в один з європейських арбітражних судів і врегулювати газові відносини з Росією, використовуючи для цього всі можливі механізми», - сказав третій президент.

Через рішення Ющенка в газовій сфері Україна втратила
$38,6 млрд

Більш того, заявив Ющенко, він бачить «серйозні загрози для України у зв'язку зі штрафами за невибраний за договорами газ».

«Штраф за невикористаний газ за три роки дорівнює річному споживанню Україною газу, і ще до початку 2013 року Росія може вимагати сплатити $16-18 млрд штрафу, що рівноцінно державній капітуляції», - заявив Ющенко.

У зв'язку з цим він порадив вдатися до досвіду інших країн, і оскаржити можливі штрафи за невикористаний газ в Стокгольмському арбітражному суді (Швеція) та Міжнародному арбітражному суді Федеральної палати економіки Австрії у Відні.

Визнання недійсним газової угоди в українських судах залишить Україну без газу

Варто відзначити, раніше ZN.UA підрахувало, що якби Віктор Ющенко не дав добро на присутність «РосУкрЕнерго» як посередника, а потім і монопольного постачальника газу в Україні, «поховавши» таким чином контракти із закріпленою до 2011 року ціною газу у $50 , Україна заплатила б за імпортований газ лише $25,7 млрд, а не $ 64300000000, як довелося насправді. Таким чином, рішення Ющенка в газовій сфері обійшлися Україні втратами $38,6 млрд за 10 років.

Нагадаємо, контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" містить умову "бери або плати" (take-or-pay), яке поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік в 52 млрд куб м, Україна повинна була б сплатити не менше 41,6 млрд куб м.

Однак у зв'язку з несправедливо високою ціною на російський газ Україна заявила про намір знизити його закупки в 2012 році до 27 млрд куб м. Разом з тим у РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік було упущено: зміни повинні бути зафіксовані не пізніше, ніж за півроку до початку поставок.

На думку юристів, у разі розглядів між "Нафтогазом" і "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі, шанси в України виграти набагато вищі, ніж у Росії. Однак влада поки не поспішає з судовими розглядами, і ось вже другий рік поспіль все ще розраховує добитися зниження ціни шляхом "мирних" переговорів. !zn

Читайте також:

Список «Газпрому». Арбітражний

Стокгольмський арбітраж створив прецедент, який може допомогти Україні в газових переговорах з РФ


«Газпрому» загрожує штраф Єврокомісії у розмірі понад 10 мільярдів євро

Росія на прикладі Молдови показала Україні, як добитися знижки на газ

Литва подає в суд на «Газпром» через переплати за газ

Україна могла б відстоювати свої інтереси перед «Газпромом», використовуючи антимонопольні важелі

Збиток від дій Януковича в 2004 році може посперечатися з «газовою справою» Тимошенко

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі