За перше півріччя 2012 року з України нелегально «пішло» близько 5 мільярдів доларів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Уряд має намір перекрити схеми ухиляння від сплати податків при операціях з цінними паперами. Тільки за підсумками першого півріччя поточного року обсяги відтоку капіталу з країни через схеми з використанням цінних паперів склали 3-3,5 млрд дол.

Згідно з даними однієї з аналітичних записок, що супроводжує урядовий законопроект №11285 («Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з подальшим удосконаленням податків і зборів»), тільки за підсумками першого півріччя поточного року обсяги відтоку капіталу з країни склали 4,5-5 млрд дол.

Як свідчить документ, який підготовлений на підставі даних Міністерства фінансів, Національного банку України та Державної податкової служби, левова частка коштів - близько 3-3,5 млрд дол - була виведена з країни через схеми з використанням цінних паперів (детальніше читайте у статті Юрія Сколотяного «Оптимізаційний клондайк» у свіжому номері ZN.UA).

Розгляд законопроекту №11285, поданого на розгляд парламенту урядом, запланований на вівторок, 16 жовтня. Основною метою документа є перекриття схем ухилення від сплати податків при операціях із цінними паперами. Законопроект передбачає введення акцизів на операції з цінними паперами в Україні, за ставкою 3% для позабіржових угод з цінними паперами, за ставкою - 0,1% для позабіржових угод з паперами, включеними до біржового реєстру. Операції з ЦП на 10 українських біржах передбачається звільнити від сплати акцизного збору повністю.

Біржові операції з похідними фінансовими інструментами передбачається зробити безкоштовними, а позабіржові - супроводжувати сплатою п'яти неоподатковуваних мінімумів (85 грн). Нововведення повинні дозволити ДПСУ ефективніше адмініструвати угоди на ринку ЦП, припиняючи ті з них, які використовуються для мінімізації оподаткування та виведення коштів за кордон.

-Оптимізаційний клондайк

За допомогою «фондового акцизу» Мінфін та ДПСУ розраховують залучити додатково близько 60 млрд. грн. до бюджету, оцінюючи обсяги позабіржового ринку з ЦП в 2 трлн грн щорічно (при цьому обсяги сплати податку на прибуток з цих операцій в 2011 р. склали 152 млн грн).

За даними опублікованого в кінці минулого року дослідження Світового фінансового співтовариства (Global Financial Integrity - організація, що базується у Вашингтоні. Оголосила своєю місією боротьбу з тіньовим відпливом капіталу), за десятиліття - з 1998-го по 2008-й включно - з України нелегальним шляхом було виведено 95,8 млрд дол.

За розрахунками експертів Національного інституту стратегічних досліджень в 2000-2008 роках тіньовий відтік капіталу з України склав 82 млрд дол.

Згідно з результатами дослідження, проведеного за замовленням неурядової організації Tax Justice Network (створена в 2003 році з ініціативи парламенту Великобританії для боротьби з ухиленнями від сплати податків), Україна входить у першу двадцятку країн, резиденти якої накопичили найбільші офшорні капітали. Їхня оцінна сума становить 167 млрд дол. !zn

Читайте також:

Оптимізаційний клондайк

Європейські фінансові регулятори можуть віднести Україну до зони «високого ризику»

В очікуванні кризи

Сергій Арбузов: «Ми не бачимо необхідності грати на нервах наших громадян»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі