Закон «Про ринок земель» викликає нерозуміння і критику українських аграріїв

Поділитися
© Тарас Черноморенко
Найближчим часом закон «Про ринок земель» може бути прийнятий у другому читанні. А це означає, що в Україні можна буде вільно продавати і купувати сільськогосподарську землю. На думку фермерів, на даний момент проект закону містить низку незрозумілих обмежень, які не принесуть користі ні власникам, ні аграріям.

Голова Асоціації фермерів і землевласників України (АФЗУ) у Вінницькій області Інна Кухарчук вважає, що введення ринку землі є завчасним процесом, який може повністю зруйнувати сформовану і досить ефективну на сьогодні структуру агробізнесу. З нею погоджується і Григорій Дем'яненко, голова АФЗУ в Донецькій області. На його думку, негативними наслідки будуть у першу чергу для села. «У такому вигляді як представлений законопроект сьогодні, він хіба що посприяє зникненню села», - вважає Григорій Дем'яненко.

За словами Миколи Собуцького, голови Волинського підрозділу АФЗУ, крім того, фермери бояться, що після прийняття законопроекту - земля селянам так і не дістанеться. «Адже на сьогодні не готова ні законодавча база, ні селяни, ні фермери. Тому фермерам важко зрозуміти, для кого готується цей законопроект. Це точно не буде вигідно чинним фермерам та селянам, адже питання господарювання, це не тільки питання землі. Основне побоювання, що земля селянам так і не дістанеться», - вважає Микола Собуцький.

«Закон має переслідувати дві основні мети: дати людині розпоряджатися своїм майном, дати можливість нормально працювати, збільшувати виробництво, знижувати собівартість, розвивати інфраструктуру ... однак ми нічого цього не бачимо в законопроекті», - каже Петро Гадз, голова наглядової ради підприємства «Бучачагрохлібпром» . Наприклад, про який розвиток інфраструктури та збільшення виробництва можна говорити, якщо документ законопроекту передбачає жорсткі обмеження щодо можливості купівлі землі (не більше 100 га в одні руки, причому без можливості купівлі землі юридичними особами), а також оренди (не більше 6 тис. га в рамках району). На думку фермерів, 100 га в одні руки для користування родини - цього достатньо, проте для того, щоб вибудувати більш-менш рентабельний бізнес - дуже мало.

Ще однією з важливих тем для фермерів є продаж землі іноземцям, і їх стурбованість з приводу того, що незабаром після прийняття закону, можуть бути внесені поправки щодо можливості купівлі землі нерезидентами України. «Ми боїмося, що після того як закон буде прийнятий, в одній з поправок буде дозвіл продажу землі іноземцям ...», - додає Сергій Тур, голова АФЗУ в Автономній Республіці Крим.

Нагадаємо, що Верховна Рада Україна 9 грудня 2011 прийняла повторно в першому читанні за основу законопроект № 9001-д від 7 грудня 2011 р. «Про ринок земель», ініційований народним депутатом України, головою Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Григорієм Калетніком.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі