Бекешкіна: Референдум стосовно законопроекту «Про вищу освіту» - маніпуляція

Поділитися
© luxkharkov.com.ua
В Україні проводиться маніпулятивний студентський референдум, результат якого відомий заздалегідь. Про це директор фонду «Демократичні ініціативи», старший науковий співробітник Інституту соціології НАНУ Ірина Бекешкіна пише у своєму блозі на сайті «Українська правда».

«Очевидно, що увесь «секрет» цього дивного «референдуму» криється у останньому, підсумковому запитанні референдуму: "Чи підтримуєте Ви якнайшвидше ухвалення законопроекту?». Ну скажіть, хто ж не підтримає законопроект, який обіцяє студентам такі солодкі речі? Звісно – так! Про цей простенький маніпулятивний прийом можна прочитати у будь-якому посібнику з ведення переговорів і називається він «ефект наведеної згоди», коли співбесіднику пропонуються низку запитань, які передбачають лише позитивну відповідь, а потім він на автоматі погоджується і з тим, що, власне, й було предметом зацікавлення», - зазначила І.Бекешкіна.

Ось які питання пропонують на «референдумі»:

1. Чи знаєте ви про розроблену Міністерством освіти та науки, молоді та спорту України нову редакцію проекту Закону України «Про вищу освіту»?

2. Чи підтримуєте ви норму законопроекту щодо підняття мінімальної стипендії до рівня прожиткового мінімуму (934 грн.)?».

3. Чи підтримуєте ви норму законопроекту про незмінність плати за навчання для студентів-контрактників протягом усього строку навчання?

4. Чи підтримуєте ви норму законопроекту щодо прирівнення вищої освіти, здобутої за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, до вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра?

5. Чи підтримуєте ви норму законопроекту щодо забезпечення обов’язкового фінансування діяльності органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів?

6. Чи підтримуєте ви норму законопроекту щодо вільного вибору студентами навчальних дисциплін в межах варіативної частини змісту освіти?

7. Чи підтримуєте ви якнайшвидше ухвалення законопроекту?

«Питають про стипендії, а висновки зроблять про «ставлення до освітніх реформ». І скоро ми дізнаємося, що 99% студентів країни (1% скинуть для пристойності) підтримують законопроект міністерства про вищу освіту! А ще – Всеукраїнський з’їзд освітян, що відбудеться 28 жовтня, теж підтримає, не сумнівайтеся, обов’язково підтримає! І як після цього Верховній Раді не ухвалити такий закон, який одностайно підтримує студентство, який підтримують освітяни?!».

На думку І.Бекешкіної, запропонований «Закон про вищу освіту» консервує існуючу ситуацію в освіті і не містить ніяких серйозних реформ. Найбільш гострі проблеми вищої освіти – невідповідність викладання потребам ринку праці, хабарництво у вишах, купівля оцінок, списування дипломів та курсових і, як наслідок - низька якість освіти – в проекті «Закону про вищу освіту» навіть не ставляться. «Ми вже дійшли до того, що «Міністерство вищої освіти Саудівської Аравії прийняло рішення не визнавати дипломи українських університетів через низьку якість освіти в Україні», - наголошує І.Бекешкіна.

«З маніакальною наполегливістю міністерство хоч миттям, хоч катанням, як завгодно, намагається ліквідувати, може, єдину в Україні успішну реформу (про незалежне оцінювання), яка дала шанс дітям з простих сімей стати студентами найбільш престижних вузів. Зараз цей шанс у них забирають. Для цього й влаштовують цей, на перший погляд, потішний маніпулятивний «референдум». А буде не смішно», - заявила соціолог.

Сьогодні, 24 жовтня відбудеться загальнонаціональний студентський референдум. В опитуванні мають прийняти участь 100 000 студентів у 100 вузах.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі