Антибіотики використовувалися у країнах Стародавнього Сходу

Поділитися
Незважаючи на те що перший антибіотик, пеніцилін, був винайдений тільки в 1928 році, аналіз кісток стародавніх нубійців показав, що вони регулярно вживали тетрациклін.
Незважаючи на те що перший антибіотик, пеніцилін, був винайдений тільки в 1928 році, аналіз кісток стародавніх нубійців показав, що вони регулярно вживали тетрациклін.«Ми звикли пов'язувати ліки з сучасною медициною, - говорить співавтор відповідного дослідження Джордж Армелагос з Університету Еморі (США), - але з часом стає очевидно, що стародавні народи досвідченим шляхом доходили до використання терапевтичних агентів. У мене немає ніяких сумнівів, що вони робили це свідомо». Армелагос знайшов сліди тетрацикліну в останках нубійців, які жили у 350-550 рр., ще у 1980 році. Пізніше він і його колеги пов'язали антибіотик з місцевим пивом, а точніше - із закваскою, у якій містилися грунтові бактерії стрептоміцетів. Залишалося з'ясувати, як вони туди потрапляли - випадково або за допомогою пивоварів. Марк Нельсон, хімік з компанії Paratek Pharmaceuticals, теж зацікавився цим питанням, роздобув зразки мумій і розчинив їх у фтороводень. Результат - приголомшливий. Виявилося, що кістки нубійців переповнені тетрацикліном. Іншими словами, вони вживали його регулярно протягом тривалого часу. Навіть велика гомілкова кістка і череп чотирирічної дитини були насичені антибіотиком. Навряд чи вона пила пиво для задоволення. Швидше за все, цим напоєм її свідомо намагалися лікувати. Можна припустити, що мистецтво ферментації антибіотиків було широко поширене на Стародавньому Сході. Пивом лікували також у Єгипті та Йорданії. Ауреоміцін (один із тетрациклінів), що виробляється стрептоміцетами, покривав поверхню напою золотистою плівкою, що, мабуть, змушувало стародавніх людей бачити в цьому знак із неба. Результати дослідження опубліковані у виданні American Journal of Physical Anthropology.

За матеріалами Компьюленты

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі