Навіть мінімальний стрес збільшує ризик смерті

Поділитися
© zdavnitsa.ru
Близько чверті населення землі має мінімальні симптоми неспокою і депресії. Встановлено, що психологічна пригніченість є фактором ризику смертності від усіх причин, і чим більший стрес, тим вищий ризик.

Навіть мінімальний стрес, який зазвичай не привертає уваги у фахівців-психотерапевтів, збільшує ризик смерті пацієнта від різних причин, встановили британські вчені, пише British Medical Journal.

При цьому, близько чверті населення землі має мінімальні симптоми неспокою і депресії.

Група вчених з Університетського коледжу в Лондоні і Університету Едінбургу проаналізувала дані більш ніж 68 тисяч дорослих у віці від 35 років і старше, чиї історії хвороби були включені в глобальний огляд здоров'я англійців за період з 1994 по 2004 роки. Дослідники намагалися оцінити роль психологічного стресу як фактора ризику смертності від різних причин, включаючи випадки смерті від серцево-судинних захворювань, раку, зовнішніх причин, за 8 або більше років протягом періоду спостереження.

Психологічний тиск було виміряно за допомогою відомої шкали з параметрами від «немає симптомів» до «важкі симптоми» стресу або дратівливості. Факти смерті фіксувалися за свідченнями про причини смерті.

«Ми виявили, що психологічна пригніченість була фактором ризику смертності від усіх причин, і чим більший стрес, тим вищий ризик. Навіть людина у невеликому стресі знаходиться в групі ризику. Зазвичай ці люди - чверть популяції - не надають значення симптомам і не звертаються по допомогу до фахівців», - цитуються в прес-релізі видавничого будинку BMJGroup слова керівника дослідження, доктора Тома Русса.

За словами його колеги, доктора Девіда Батті, цей взаємозв'язок простежується і після врахування низки інших значущих чинників: вага, спосіб життя, куріння, споживання алкоголю і діабет. Висока смертність спостерігалася не просто серед тих, хто багато палить або п'є, а саме серед пацієнтів, які перенесли стрес.

«Той факт, що зростаючий ризик смертності став очевидним навіть при низькому рівні стресу, має сприяти пошуку ліків проти дуже поширених, але мінімальних симптомів пригніченості, щоб вплинути на ситуацію», - вважає Русс.

Читайте також:

Вчені прийшли до висновку, що високий статус у суспільстві корисний для здоров'я

Стрес заразний, як застуда, особливо для жінок

Вчені: Життя в місті впливає на мозок

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі