Епідемія ВІЛ в Україні переходить у нову фазу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Епідемія ВІЛ в Україні переходить у нову фазу © kpravda.com
Відбулась зміна домінуючих шляхів поширення ВІЛ-інфекції. Якщо колись основним шляхом інфікування було вживання ін'єкційних наркотиків, то сьогодні це статевий шлях.

Епідемія ВІЛ в Україні переходить у нову фазу, коли стрімко прогресує число людей, які заражаються статевим шляхом при гетеросексуальних контактах. Про це йдеться в статті Оксани Онищенко в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

«Сьогодні в ряді регіонів існують ознаки генералізації епідемії з поширенням її на благополучні верстви населення, що дуже тривожно», - наводяться в матеріалі слова директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.Громашевського Віктора Марієвського.

Він також зазначив, що ВІЛ увібрав найдосконаліші форми мінливості, які тільки відомі сучасній науці, а це робить практично безперспективним створення вакцин.

Очевидно, що відбулася зміна домінуючих шляхів поширення ВІЛ-інфекції. Якщо колись основним шляхом інфікування було вживання ін'єкційних наркотиків, то сьогодні це статевий шлях.

У 2011 році таким чином були інфіковані 49% хворих, водночас як через вживання наркотиків захворів 31%. А серед молоді у віці 15-24 років ці цифри значно вищі: 89% дівчат від 15 до 24 років і 57,3% хлопців, які є ВІЛ-позитивними, заразилися через незахищені гетеросексуальні контакти. У той час як шляхом вживання ін'єкційних наркотиків було інфіковано 17,8% молодих людей.

Хоча, як зазначено в «Звіті України про досягнутий прогрес у здійсненні національних заходів у відповідь на епідемію СНІДу», нова хвиля інфікування статевим шляхом тісно пов'язана з небезпечною сексуальною поведінкою тих, хто вживає наркотики ін'єкційним шляхом, та їх статевих партнерів. А високий рівень поширеності ВІЛ серед вагітних жінок прогнозує інтенсивний розвиток епідемічного процесу ВІЛ-інфекції серед загального населення.

Високим залишається і рівень інфікування через донорську кров. Цей спосіб інфікування зустрічається рідше, але за названим показником наша країна протягом останніх п'ятнадцяти років займає перше місце в Європі. Як повідомив Віктор Марієвський, зараз в МЗ знаходиться на затвердження проект наказу, який на підставі останніх розробок НАМН України допоможе запровадити новий алгоритм скринінгу донорської крові.

Експерти також вважають за необхідне переглянути тактику скринінгових досліджень і забезпечити обстеження на ВІЛ широкого кола людей, що не входять у групи ризику.

Докладніше читайте в статті Оксани Онищенко «Битву програно, війну - ще ні» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». !zn

Читайте також:

В ООН відзначили значне зменшення випадків інфікування ВІЛ у багатьох країнах світу

МОЗ залишив без державної допомоги ВІЛ-інфікованих дітей


В Африці виявлено ​​новий різновид СНІДу, що не реагує на лікування


У США схвалено перший засіб для профілактики ВІЛ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі