Французькі академіки оголосили ненауковим сенсаційне дослідження про шкоду ГМО

Поділитися
Дослідження, яке доводило зв'язок раку з вживанням генно-модифікованої кукурудзи, не представляє жодного достовірного висновку, впевнені члени відразу трьох французьких академій.

Французькі академіки назвали методологічно некоректним сенсаційне дослідження, результати якого свідчили про серйозну шкоду для здоров'я генно-модифікованих рослин.

«Через численні огріхів у методології та інтерпретації, представлені в статті дані не можуть поставити під питання колишні дослідження, які свідчать про безпеку для здоров'я кукурудзи NK603 і взагалі генетично модифікованих рослин, споживання яких тваринами і людиною дозволено», - йдеться у спільній заяві французьких академій наук - сільського господарства, медицини, фармацевтики, технологій та ветеринарії.

Авторами сенсаційного дослідження про шкоду генно-модифікованої кукурудзи стала група під керівництвом Жиля-Еріка Сераліні з Каенского університету. У середині вересня вони опублікували в журналі Food and Chemical Toxicology статтю, в якій стверджували, що генно-модифікована кукурудза значно збільшує смертність серед піддослідних тварин - щурів.

Група Сераліні провела дворічну серію експериментів з щурами, які вживали в їжу кукурудзу сорту NK603, стійкого до гербіциду Roundup. Результати, представлені в статті, показали, що у самців щурів в 2,5-5,5 рази частіше, ніж у тварин контрольної групи, зустрічалися випадки уражень печінки, і в чотири рази частіше - випадки раку. Автори статті провели прес-конференцію, і поширили інформацію серед журналістів. Сенсаційні повідомлення про нібито доведену шкоду ГМО широко розійшлися по світовим ЗМІ.

Французькі академіки заявляють, що проведене дослідження «було з ряду параметрів невідповідним, не використовувалася класична статистична методологія щодо появи пухлин, підбір тварин, на яких проводилися досліди, сумнівним, а кількісні елементи, необхідні для інтерпретації результатів, не були взяті до уваги».

Ця праця, за словами академіків, не представляє жодного достовірного висновку.

Автори заяви здивовані формою, в якій результати Сераліні було донесено до широкого загалу: одночасно вийшли дві книги, фільм і наукова стаття, про зміст яких було повідомлено тільки на прес-конференції без попереднього сповіщення наукового співтовариства.

Академіки пропонують владі встановити етичні правила повідомлення результатів досліджень журналістам і публіці, щоб уникнути великих скандалів у ЗМІ. !zn

Читайте також:

Українські вчені радять не піддаватися ГМО-паніці, яка охопила Європу

В Україні розпочали перевірку насіння на ГМО після гучного скандалу в Європі


Полювання на ГМО, або Погоня за невидимкою

В Україні скасували маркування «без ГМО»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі