ГМО-експертизу буде здійснювати Мінприроди

Поділитися
Мінприроди здійснюватиме державну екологічну експертизу документації щодо генетично модифікованих організмів (ГМО), які призначаються для використання у відкритій системі.

Як повідомляє прес-служба міністерства, з метою врегулювання проведення експертизи ГМО та спрощення процедури отримання дозвільних документів, відомство вперше в Україні розробило проект відповідної постанови Кабінету міністрів.

Даним регуляторним актом буде визначено розмір тарифів та терміни проведення державної екологічної експертизи документації стосовно ГМО (нагадаємо, закон про контроль за вмістом ГМО в продуктах набув чинності на початку січня 2011 року).

Зокрема, норма часу на проведення експертизи, визначена ст.38 закону «Про екологічну експертизу» та становить до 45 календарних днів, із продовженням, у разі потреби, до 60 днів, а у виняткових випадках – до 120 днів.

Передбачається також, що собівартість проведення експертизи становитиме: у термін до 45 календарних днів – 3 тис. 485 грн, у термін до 60 календарних днів – 4 тис. 683 грн, у термін до 120 днів – 9 тис. 366 грн (розміри тарифів розраховані за «Методикою визначення собівартості платних адміністративних послуг», затвердженою постановою Кабміну №66 від 27 січня 2010 року).

Проект із супровідними матеріалами розміщено на веб-сайті Мінприроди для інформування громадськості та отримання пропозицій. Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб приймаються протягом чотирьох місяців.


Нагадаємо, в Україні 6% продуктів містять ГМО. Однак, за словами ескпертів, сьогодні всі ГМО, які є в країні, - нелегальні, оскільки, відповідно до закону про біобезпеку 2005 року, легальними можуть бути тільки ті ГМО, які зареєстровано, а на сьогодні жоден ГМО в Україні не зареєстровано.


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі