Куріння матері збільшує ризик менінгіту у дитини, довели вчені

Поділитися
Куріння матері збільшує ризик менінгіту у дитини, довели вчені © РИА Новости
Агресивна форма менінгококової інфекції - найпоширеніша серед бактеріальних менінгітів. Важкі її форми можуть зачіпати кров, легені і суглоби.

Вторинний тютюновий дим, що впливає на дитину в утробі і в перші роки її життя, може призвести до розвитку у малюка менінгіту у важкій формі, встановили британські вчені, праця яких опублікована в журналі BMC Public Health.

Агресивна форма менінгококової інфекції - найпоширеніша серед бактеріальних менінгітів. Важкі її форми можуть зачіпати кров, легені і суглоби. Інфекційне захворювання більш поширене серед дітей та молоді. За даними авторів, вмирає кожен двадцятий, незважаючи на надану медичну допомогу. Крім того, кожен шостий хворий залишається інвалідом, отримуючи неврологічні або поведінкові порушення.

Дослідники з Центру досліджень в області обмеження тютюнокуріння при Нотінгемському університеті (UK Centre for Tobacco Control Studies, University of Nottingham) провели систематичний аналіз 18 досліджень, які вивчали вплив пасивного куріння на ризик розвитку агресивної форми менінгіту у дітей.

Результати показали, що вплив тютюнового диму подвоює ризик розвитку інвазивної, найагресивнішої форми менігококової інфекції у дитини, що живе в будинку, де курять. Для дітей у віці до п'яти років цей ризик ще вищий, а для дітей, матері яких палили під час вагітності, ризик потроюється у порівнянні з дітьми, які не ззнавали впливу тютюну.

"За нашими оцінками, щорічно понад 630 випадків агресивної форми менінгококової інфекції у дітей тільки у Великобританії пов'язані виключно із вторинним тютюновим димом. Поки ми не знаємо, як саме дим впливає на цих дітей, але наші висновки підкреслюють необхідність подальших досліджень і повинні підштовхнути батьків та інших членів сім'ї не палити поруч з дітьми", - цитуються в прес-релізі слова автора дослідження Рашель Мюррей. !zn

Читайте також:

Козаки з «Енеїди» стали жертвами закону про заборону реклами куріння

Причини схуднення при палінні аналогічні процесу втрати ваги при раку

Страшні зображення на пачках сигарет використовують тільки у відсталих країнах

Курці більше схильні до безсоння, ніж люди, що не курять

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі