На українцях щорічно тестують 300 нових медичних препаратів

Поділитися
Щороку у випробуванні ліків фармгігантів беруть участь тисячі українців. Щорічно це виливається у тестування близько 300 нових найменувань.

Щорічно на українцях світові фармацевтичні гіганти тестують близько 300 нових медичних препаратів.

Тільки в минулому році у таких дослідженнях взяли участь 30 тисяч українців, повідомили у МОЗ.

У Росії придумали, як «застрахуватися» від лікарських помилок. Вся справа в освіті доктора

На сьогоднішній день у країні працює близько 30 фірм, які роблять бізнес на тестуванні нових ліків.

Фірми виконують замовлення таких фармацевтичних компаній, як GlaxoSmithKline, Pfizer, Hoffmann-La Roche, Bayer, Nycomed, AstraZeneca.

На розробку одного медичного препарату ці концерни витрачають нерідко більше мільярда доларів. Однак компанія-менеджер отримує лише від 30 до 100 тисяч доларів, а «піддослідним», що беруть участь у дослідженні, взагалі дістається лише тисяча доларів, або просто оплачується лікування.

Світових фармацевтів в Україні приваблює низька плата добровольцям, а також готовність людей ризикувати здоров'ям заради грошей.

«Добровольців для тестування знаходять серед тих, хто стоїть на обліку у медичних установах за певною хворобою. При цьому обов'язковою умовою для участі є офіційне і свідоме рішення хворих. Добровольцям розписують яскраві перспективи майбутнього зцілення, проте результати оголошують тільки якщо є позитивна динаміка. В інших випадках інформація замовчується, або засекречується. Клінічні випробування - це єдина можливість для більшості українських громадян отримати якісну і безпечну медичну допомогу, яка відповідає світовим стандартам. Однак іноді препарати не дають ніякого ефекту, або навіть мають негативний вплив на здоров'я аж до летальних випадків", - розповів виконуючий обов'язки гендиректора Державного експертного центру МОЗ Анатолій Морозов.

Всього, за світовими мірками, досліджень в Україні проводиться небагато - у середньому 100-150 на рік. Згідно з даними МОЗ, країна займає 30 місце за кількістю таких тестів (для порівняння: у США - 5000, Німеччині - 1020, Канаді - 944). !zn

Читайте також:

В Україні за підробку ліків будуть саджати на 8 років

Дітям заборонять купувати ліки в аптеках

Азаров пообіцяв здешевлення ліків мінімум на 20%

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі