Обмеження в їжі не продовжує життя, але захищає від хвороб

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Голодування позитивно позначається на здоров'ї, допомагаючи запобігти ризику розвитку раку, серцево-судинних захворювань і діабету. Однак життя не продовжує.

Протягом 75 років учені спостерігали цікаву залежність: миші та пацюки, які їдять на 30-40% менше звичайного, живуть на 15-40% довше. Ця закономірність викликала припущення, що і люди, дотримуючись дієти, можуть істотно збільшити тривалість життя.

Нещодавні досліди з мавпами розвіяли це сподівання, проте виявили інший корисний ефект голодування.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Nature, зв'язок між дієтою і довголіттям, що було виявлено ​​в гризунів, не дійсний для приматів. Дослідники протягом 23 років спостерігали за колонією макак-резус і виявили, що тварини, які споживали на 30% менше калорій, жили в середньому стільки ж, скільки й решта.

З іншого боку, дієта все ж позитивно позначилася на їх здоров'ї, допомагаючи запобігти ризику розвитку раку, серцево-судинних захворювань і діабету.

Крім того, «голодуючі» мавпи мають меншу вагу і виглядають молодшими, ніж ті, яких не обмежували в споживанні їжі. За фізіологічним ознаками макаки, які дотримувалися дієти, також випереджали своїх однолітків: в їх крові міститься менше тригліцеридів, глюкози і холестерину.

«Виявляється, зв'язок між здоров'ям і тривалістю життя не зовсім прямий», - зазначає керівник дослідження Рафаель де Кабо, геронтолог з Національного інституту старіння в Балтморе.

Результати даного дослідження суперечать висновкам інших науковців, зокрема з Національного центру з вивчення приматів у Вісконсіні. Дослідники з Вісконсіна також протягом довгого часу спостерігали за мавпами і з'ясували, що тварини, які дотримувалися дієти, живуть довше.

Втім, розбіжності можуть пояснюватися різницею в умовах експерименту: так, якщо в Національному центрі з вивчення приматів контрольна група мавп зовсім не була обмежена в харчуванні, то в Національному центрі старіння вчені все ж видавали тваринам фіксовану кількість їжі.

Таким чином, всі макаки якоюсь мірою дотримувалися дієти, з чим, ймовірно, і пов'язана приблизно рівна тривалість життя. !zn

Читайте також:

Дієтологи: Безсолева дієта може зашкодити здоров'ю

Лікарі винайшли щеплення від ожиріння

Картопля, буряк, хліб і алкоголь - найпопулярніші продукти харчування українців


Такий сніданок краще віддати ворогу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі