Проведено перші у світі операції з пересадки людям тканин, вирощених зі стовбурових клітин

Поділитися
© klbviktoria.com
Японські і американські медики успішно провели операції з пересадки штучних багатофункціональних стовбурових клітин неембріонального походження.

Група японських і американських фахівців успішно провела перші в історії науки операції з пересадки пацієнтам тканин, вирощених зі штучних багатофункціональних стовбурових клітин неембріонального походження. При цьому використовувалися декілька модифікованих технологій японського професора Сін'я Яманака, який на цьому тижні отримав Нобелівську премію з медицини і фізіології.

Перша операція такого роду була проведена в лютому у клініці Прінстонського університету в США групою лікарів під керівництвом японського фахівця Хісасі Морігуті. У їхнього 34-річного пацієнта після проведеної раніше пересадки печінки практично повністю відмовило серце. Для відновлення його функцій хворому були пересаджені тканини серцевого м'яза. Вони були вирощені з індукованих стовбурових клітин, отриманих з клітинної маси видаленої печінки хворого. Операція пройшла вдало, і пацієнт, вже виписався з госпіталю і повернувся до нормального життя.

Були прооперовані ще п'ять осіб, їхнє відновлення теж проходить нормально. Усім їм були також пересаджені тканини серцевого м'яза, вирощені з індукованих стовбурових клітин.

Хісасі Морігуті повідомив у зв'язку з цим, що тепер він вважає своїм головним завданням підвищення рівня безпеки та надійності таких операцій. Важливою проблемою, за його словами, залишається і надмірна дорожнеча подібного лікування. !zn

Читайте також:

Вчені виростили людську печінку зі стовбурових клітин

Зі стовбурових клітин вперше отримана тканину людського тіла

Вчені виростили частину серця зі стовбурових клітин

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі