Розробка препарату від гепатиту С припинена після смерті учасника клінічних випробувань

Поділитися
Загалом було госпіталізовано дев'ять учасників випробувань, у яких виникли ускладнення на серце і ниркова інтоксикація.

Американський фармацевтичний гігант Bristol-Myers Squibb (BMS) заявив про припинення всіх робіт по перспективному препарату, що призначений для лікування гепатиту С, після того, як у ході клінічних випробувань ліків дев'ятеро їхніх учасників були госпіталізовані, а один помер, повідомляється в прес-релізі компанії .

BMS отримала права на препарат BMS-986094 (раніше називався INX-189) після покупки в січні 2012 року за два з половиною мільярди доларів розробника ліків, компанії Inhibitex. Препарат в той час вже знаходився у другій фазі клінічних випробувань, які продовжилися і були зупинені 1 серпня через різке погіршення стану одного з пацієнтів. Пізніше ця людина помер від серцевої недостатності.

Загалом було госпіталізовано дев'ять учасників випробувань, у яких виникли ускладнення на серце і ниркова інтоксикація. Двоє з них досі залишаються в лікарні. Хоча зв'язок між виниклими ускладненнями і прийомом BMS-986094 доведений не був, компанія все ж прийняла рішення повністю відмовитися від подальшої розробки цього препарату. Стан здоров'я всіх учасників клінічних випробувань BMS-986094 залишиться під пильним контролем, підкреслюється у прес-релізі компанії. Незважаючи на невдачу з BMS-986094, компанія має намір продовжити пошук ефективних і безпечних ліків від гепатиту С, повідомляє прес-служба BMS.

Близько 170 мільйонів людей по всьому світу заражені гепатитом C, при цьому щорічно реєструється від 3 до 4 мільйонів нових випадків захворювання. За даними американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), тільки в США близько 3,2 мільйона чоловік страждають від хронічної форми гепатиту С. Все це робить створення ефективного і безпечного препарату, що рятує від цього захворювання, надзвичайно фінансово привабливим і над цим завданням працює більшість великих фармкомпаній світу.

Наразі єдиним методом лікування гепатиту С є комбінована антивірусна терапія препаратами альфа-інтерферону і рибавірину. Однак ця терапія має серйозні побічні ефекти, включаючи анемію, лейкопенію, серцеву недостатність і депресію, а також підходить не всім хворим. У 2011 році Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) дозволило застосування на території США двох нових препаратів, боцепревіра (boceprevir) і телапревіра (telaprevir), інгібіторів протеази NS3-4A, яка необхідна вірусу для вироблення функціональних білків. Однак вони також мають побічні ефекти.

Крім інгібіторів протеази, перспективними вважаються інгібітори РНК-полімерази NS5B, що пригнічує реплікацію вірусу гепатиту С. До цього класу препаратів і належить BMS-986094. !zn

Читайте також:

В Україні на терміновому лікуванні потребують не менше 400 тис. хворих на гепатит С

В Україні більше мільйона людей інфіковані гепатитом С

Граємо у хованки з лагідним убивцею

В Україні не існує реальної статистики захворюваності гепатитами В і С

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі