Реформування СЕС призведе до погіршення епідемічної ситуації

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Реформа Держсанепідслужби ні до чого доброго для держави і громадян не приведе. Особливо це стосується закладів для дітей.

«Авральне» реформування Державної санітарно-епідеміологічної служби може призвести до ускладнення епідемічної ситуації. Особливо це стосується дітей, які ходять до дитячих садків, шкіл, учнів професійно-технічних освітніх закладів.

Про це в інтерв’ю ZN.UA заявив головний державний санітарний лікар Рівненської області Геннадій Шевченко.

«Майже сторічна історія Держсанепідслужби як однієї з найдієвіших систем санітарно-епідеміологічного нагляду довела свою ефективність, - наголошує Г.Шевченко. - Потужна гігієнічна школа - від О.Доброславіна, Ф.Ерісмана і до наших академіків-гігієністів А.Сердюка, Ю.Кундієва, І.Трахтенберга - не має аналогів у світі, а напрацьовані гігієнічні нормативи за багатьма показниками є одними з найжорсткіших».

На жаль, за його словами, ці нормативи належать до спірних питань, на які дуже хворобливо реагує як вітчизняне, так і зарубіжне бізнес-середовище, особливо нормативи стосовно харчової продукції. Адже що менш жорсткі вимоги до якості продукції, то менше витрачає, а тому отримує більший прибуток бізнес.

«На сьогодні на рівні територіальних громад перепоною для недобросовісного товаровиробника фактично залишалися тільки територіальні санепідстанції (СЕС), які за лабораторним та кадровим забезпеченням не мали аналогів на районному рівні, - зауважив Г.Шевченко. - Працівники ветмедицини здійснюють головним чином внутрівідомчий контроль у системі Мінагропрому. Щодо об’єктивності такого нагляду висновки зробіть самі».

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Тетяни Бутусової та Лідії Суржик «Де теля, а де немовля».

Читайте також:

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі