Російські вчені розробили іонообмінні контактні лінзи, що відновлюють зір після опіків (ВІДЕО)

Поділитися
Віруси, бактерії, токсини, а також будь-які речовини, що обпалюють і потрапили в око, іонообмінна лінза всмоктує як пилосос. Завдяки іонообмінним лінзам виліковуються раніше невиліковні стани очей.

Вчені з Кемерова розробили унікальні контактні лінзи. Вони здатні відновити зір після серйозних опіків та інших травм. Після клінічних випробувань лінзи, як очікується, першими візьмуть на озброєння рятувальники, лікарі швидкої допомоги і військові.

Інноваційний проект виробництва іонообмінних лінз, що не має аналогу у світі, розроблений кузбасівськими вченими. Попереду - півтора роки клінічних випробувань. У разі успіху лінзи будуть використовуватися при долікарняної медичної допомоги і стануть обов'язковими інструментом рятувальників, лікарів медицини катастроф та військових на місці аварій, НС і бойових дій.

Ця лінза - «швидка допомога» для очей. В основу її ліг винахід, зроблений кузбасівськими вченими у дев'яності роки минулого століття. Розроблений ними унікальний матеріал дозволив повернути зір майже сліпим людям. На цьому вчені не зупинилися і допрацювали винахід. У результаті ними створена лікувальна лінза. За словами фахівців, ця розробка - справжній прорив у вітчизняній офтальмології. «Аналогів дійсно немає, - говорить експерт Олена Громаніна, завідуюча кафедрою медичної академії, академік РАПН. - «Якісь прототипи існували до цього, але сама розробка технології і виготовлення - дійсно нові».


Унікальність лінзи - у «золотому» сполученні основного матеріалу гідрогелю та додатку - іонообмінної смоли. Принцип роботи простий: віруси, бактерії, токсини, будь речовини, що обпалюють і потрапили в око, іонообмінна лінза всмоктує як пилосос. Валентина Жевняк, науковий співробітник малого інноваційного підприємства, пояснює: основний принцип роботи лінзи - всмоктування сторонніх подразнюючих речовин.

Відновлення після опіків і травм, за словами вчених, йде у п'ять разів швидше, ніж при традиційних методах лікування. Головне - якомога раніше накласти лінзу на пошкоджене око. А вже вона не дозволить агресивній речовині проникнути вглиб тканини. «Завдяки іонообмінним лінзам виліковуються раніше невиліковні стани очей», - свідчить Юрій Хатмінський, доктор медичних наук, професор Кемеровської державної медичної академії.

Лінза, або, як її ще називають лікарі, «стерильна пов'язка для очей» - одноразова. Тому перед ученими стояло завдання зробити її якомога дешевшою. Спочатку лінзи виточували із заготовок, що було довго і неекономічно. Після винаходу спеціального модуля виробництво вдалося поставити на потік. В результаті вартість виробу знизили до 40 рублів. І сьогодні мале інноваційне підприємство, створене на базі Кемеровського університету, готове випускати до півтора мільйонів лінз на рік.

Зараз винахід кузбаських вчених проходить токсикологічну експертизу, потім його чекають клінічні випробування. І тільки після цього лінзи-"рятувальники" почнуть застосовувати на практиці. !zn

Читайте також:

Вчені провели випробування лінз зі світлодіодним екраном

Лабораторно створена рогова оболонка ока дарує нової надії тим, хто втратив зір

Учені розробили чіп, що дозволить сліпим розрізняти об’єкти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі