Собаки допомагають знизити ризик розвитку астми у дітей

Поділитися
© puppies.co.ua
Мікроби з «собачого пилу» колонізують шлунково-кишковий тракт, захищаючи свого господаря від астмагенного патогена респіраторного синцитіального вірусу.

Мікроби, що живуть у домашньому пилі в квартирах, де є собаки, можуть допомогти захистити дітей від можливого розвитку астми. Про це свідчать дані дослідників із Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, представлені на з'їзді Американського товариства мікробіології.

«Ми виявили, що додавання в мишачу їжу пилу з домогосподарств, де є собака, захищає їх (мишей) від дитячого інфекційного агента, що передається повітряним шляхом, респіраторного синцитіального вірусу (RSV інфекції). Ця інфекція поширена у дітей і звичайно має симптоми середньої та значної вираженості. В останньому випадку існує високий ризик розвитку астми», - сказав автор наукової праці КЕІ Фуджімура.

Респіраторний синцитіальний вірус є основною причиною інфекцій нижніх дихальних шляхів у новонароджених і дітей. Від цього вірусу не існує вакцини. Лікування обмежене підтримувальною терапією, можливе застосування кисневої маски.

У своїй роботі Фуджімура та її колеги порівняли три групи тварин: мишей, які отримували порцію «собачого пилу» до інфікування, мишей, інфікованих, але тих, яких не піддавали дії пилу, і мишей контрольної групи без інфекції.

«Миші, що отримували пил, не показали симптомів, пов'язаних з інфекцією, таких як запалення і поява слизових виділень. Вони також мали інший склад кишкової флори, ніж миші, які не харчувалися пилом», - говорить Фуджімура. Вона та її колеги продемонстрували, що колонії бактерій у домашньому пилі (мікробом), там, де є кішка або собака, композиційно відрізняються від пилу будинків, де немає домашніх тварин.

«Це спонукало нас припустити, що мікроби з «собачого пилу" можуть колонізувати шлунково-кишковий тракт, створюючи імунну відповідь і захищаючи свого господаря від астмагенного патогена RSV», - говорить Фуджімура.

За її словами, ця робота є першим кроком до визначення ідентичності мікробних різновидів, які створюють захист проти повітряних інфекцій.

Праця Фуджімура та її колег може спричинити до розвитку мікробних методів лікування, щоб захистити людину від ГРВІ і, врешті знизити ризик розвитку дитячої астми. !zn

Читайте також:

Шкуродеру, який вбив понад 100 собак, дали 4 роки в’язниці

Вчені: Собаки були першими тваринами, прирученими людиною

Науковці досліджують здатність тварин передбачати землетруси

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі