Вчені винайшли спосіб боротьби з «невразливістю» ракових пухлин

Поділитися
© cardiochel.ru
Біологи спробували використовувати захисну властивість ракових клітин для боротьби з ними. Результати експерименту перевершили всі очікування дослідників.

Американські та європейські біологи виявили білок, який робить ракові клітини невразливими для імунної реакції організму, і знайшли спосіб блокувати його, що призвело до знищення людських ракових пухлин в організмі миші. Про це йдеться у статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Одна з головних труднощів у лікуванні раку пов'язана з тим, що пухлинні клітини уникають розпізнавання з боку імунної системи хворого, різними способами «маскуючись» під здорові клітини. Учені в усьому світі шукають способи подолати цю властивість ракових клітин, зробивши їх вразливими для імунітету.

Вчені зі Стенфордського університету (США) порівнювали структуру оболонки звичайних клітин і їхніх «безсмертних» ракових аналогів, які зустрічаються в ракових пухлинах різних типів. Вони виявили, що зовнішні оболонки ракових клітин всіх типів містять на своїй поверхні безліч молекул білка CD47, який зазвичай використовується клітинами крові в якості «розпізнавального знака».

Як правило, імунні клітини намагаються захопити і знищити будь-який тип чужорідних тіл у крові і в інших частинах організму. Коли «вартові» організму захоплюють еритроцити - червоні кров'яні тільця - вони стикаються з молекулами CD47 на їхній оболонці, сприймають їх як сигнал «свій» і не чіпають ці клітини.

Автори дослідження з'ясували, що підвищена кількість таких молекул на оболонці ракових клітин призводить до того, що імунна система просто не помічає колонії «безсмертних» клітин всередині організму.

Біологи спробували використовувати цю захисну властивість ракових клітин для боротьби з ними. Вони розробили і синтезували спеціальне антитіло, молекули якого приєднувалися до «хвостів» CD47 і робили їх «нечитабельним» для рецепторів на оболонці імунних клітин.

Учені перевірили дію антитіла, виростивши пухлини різних видів - раку грудей, передміхурової залози, печінки, мозку, прямої кишки і яєчників - в тілі мишей. Вони періодично вводили у пухлині ін'єкції антитіла й стежили за розвитком ситуації протягом кількох місяців.

Результати експерименту перевершили всі очікування дослідників - всі пухлини припинили свій розвиток і стали зменшуватися, а деякі з них повністю зникли. П'ять гризунів, заражених раком молочної залози, були повністю вилікувані від нього - пухлина не повернулася навіть через чотири місяці після припинення ін'єкцій.

«Блокування сигналу «не їж мене» пригнічує ріст практично будь-якого типу людських пухлин у тілі миші і така терапія лише мінімально токсична для організму», - пояснив керівник роботи Ірвін Вайссман.

«Навіть якщо пухлина була дуже агресивною, антитіло успішно блокувало формування метастазів. Стає зрозуміло, що виживання раку у першу чергу залежить від здатності ракових клітин вислизати від уваги імунної системи», - продовжив він.

Вчені вважають, що їхня методика вже готова для переходу до клінічних випробувань на добровольцях з раковими пухлинами. !zn

Читайте також:

Хірург-онколог Ігор Щепотін: «Найбільше мене тішить те, що приношу реальну користь людям»


Вчені відкрили новий фермент, здатний пригнічувати ріст ракових клітин

У Британії розроблена нова методика лікування раку підшлункової залози


Лабрадори можуть знаходити рак у людей

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі