Вчені вивчили вплив групи крові на характер серцевих хвороб

Поділитися
© rnd-sale.ru
Найбільш рідкісна група крові типу AB (4 група крові) несе в собі найбільший ризик розвитку хвороб серця, а група крові типу 0 (1 група крові) - найменший.

Люди з другою, третьою і четвертою групою крові мають більший ризик отримати серцево-судинне захворювання в порівнянні з володарями крові першої групи, встановили вчені зі США, праця яких опублікована в журналі Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Як говориться у прес-релізі Американської кардіологічної асоціації, найбільш рідкісна група крові типу AB (4 група крові), що зустрічається лише у 7% американців, несе в собі найбільший ризик розвитку хвороб серця - 23%.

При цьому, володарі групи B (3 група крові) мають 11% ризик, а групи A (2 група крові) - 5%.

Дослідники відзначають, що близько 43% американців мають групу крові типу 0 (1 група крові), а, відповідно, й найменший ризик проблем із серцем.

"Оскільки люди не в змозі змінити свою групу крові, наше відкриття може допомогти лікарям краще розуміти, хто перебуває в групі ризику з точки зору розвитку можливих хвороб серця", - цитуються в прес-релізі слова керівника дослідження, професора кафедри харчування в Гарвардській школі охорони здоров'я в Бостоні, доктора Лу Кі (Lu Qi).

На його думку, знати групу крові також важливо, щоб контролювати рівень холестерину й кров'яний тиск. Знаючи свій рівень ризику, можна знизити його, ведучи здоровий спосіб життя й дотримуючись певних правил, упевнений дослідник.

Щоб отримати зазначені результати, дослідники вивчили дані двох найбільших оглядів стану здоров'я населення США, що включають інформацію про майже 90 тисяч дорослих у віці від 30 до 75 років за 20-річний період.

Вчені також враховували характер харчування, вік, індекс маси тіла, стать, національність, наявність шкідливих звичок (куріння), історію хвороб учасників дослідження.

"Група крові має багато складових, і тут можуть грати роль різнобічні процеси", - говорить доктор Кі.

У ході дослідження вчені також отримали докази того, що друга група крові пов'язана з підвищеним ризиком надмірного виробництва ліпопротеїну - м'якого холестерину, який може закупорювати артерії. Четверта група крові часто пов'язана з розвитком запальних процесів, які можуть порушувати функціонування кров'яних судин.

У той же час речовина, яка відіграє важливу роль в організації кровообігу й згортанні крові, може бути вище у володарів першої групи крові.

Знання групи крові могло б допомогти терапевтам призначати краще лікування, упевнений доктор Кі. Наприклад, людям з другою групою крові можна порадити менше вживати в їжу продуктів з високим вмістом холестерину. !zn

Читайте також:

Смертність від інфаркту міокарда в Україні у кілька разів вища, ніж у Польщі

Хропіння підвищує ризик розвитку ракових пухлин

Вчені довели, що створення вакцини проти всіх штамів грипу реально

Британські науковці відкрили причину підвищення кров’яного тиску

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі