Науковці: Мобільні телефони ніяк не впливають на захворювання на рак

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Мобільні телефони не збільшують ризик захворювання на рак, йдеться у великому дослідженні за участю більше 350 тис. осіб, яке провели датські вчені.

Результати цього дослідження, опубліковані на сайті British Medical Journal, узгоджуються з серією інших аналізів, які продемонстрували ті самі висновки.

Вчені з Інституту епідеміології раку у Копенгагені обстежили людей у ​​віці не менше 30 років, які користуються послугами мобільного зв'язку, і порівняли темпи розвитку пухлини мозку у них і у тих, хто не користувався мобільними в період з 1990 по 2007 рік.

«Ця стаття підтримує більшість ранніх робіт, які не знаходять будь-яких негативних наслідків від використання телефонів у природних умовах», - сказав Малкольм Сперрін, директор відділення медичної фізики при британській Королівській лікарні у Беркширі (Royal Berkshire Hospital) і науковий співробітник Інституту фізики та інженерії в медицині (Institute of Physics and Engineering in Medicine).

Наприкінці травня Міжнародне агентство з вивчення раку при Всесвітній організації охорони здоров'я вирішило, що використання мобільних телефонів слід класифікувати як «потенційно канцерогенне для людини» поряд зі свинцем, хлороформом і кавою.

Однак місяць по тому комітет епідеміології при Міжнародній комісії із захисту від неіонізуючих випромінювань (ICNIRP) засвідчив, що наукові докази більше говорять про відсутність зв'язку між використанням телефонів і розвитком пухлини мозку.

З початку 1980-х років кількість мобільних телефонів зросла у багато разів і на сьогоднішній день складає приблизно п'ять мільярдів штук. Подібна ситуація стала поштовхом для дебатів щодо їхнього потенційного впливу на появу основних видів пухлини головного мозку, гліоми і менінгіоми.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі