Учені відкрили в легенях смакові рецептори, які можуть стати новим кроком на шляху в лікуванні астми

Поділитися
Вчені під час проведення дослідів на мишах відкрили смакові рецептори в легенях, а не лише на язику тварин. Авторами відкриття стали дослідники з Університету Меріленда - вони впевнені, що їхня знахідка допоможе створити нове покоління препаратів проти астми. Про це в понеділок, 25 жовтня, повідомили ЗМІ.

Вчені під час проведення дослідів на мишах відкрили смакові рецептори в легенях, а не лише на язику тварин. Авторами відкриття стали дослідники з Університету Меріленда - вони впевнені, що їхня знахідка допоможе створити нове покоління препаратів проти астми. Про це в понеділок, 25 жовтня, повідомили ЗМІ.

Експерименти показали, що при потраплянні на смакові рецептори у легенях мишей гірких сумішей, відкриваються дихальні шляхи, й дихання значно полегшується.

Дослідники впевнені, що дані проведеної роботи допоможуть не лише фармакологам, але й розумінню інших легеневих захворювань. Проте, відповідно до заяви директора британської дослідницької організації Asthma UK, очікувати на новий препарат найближчим часом не варто.

Виявлені в легенях смакові сосочки відрізняються від смакових рецепторів у роті тим, що не посилають сигнал мозку. При цьому вони відповідають на подразнення гіркою субстанцією.

Вчених здивувала природа цієї «відповіді». Раніше передбачали, що виявлені в легенях смакові сосочки служать захистом проти отруйних газів, викликаючи звуження дихальних шляхів. Однак експеримент з мишами довів зворотне - дихальні шляхи не стискаються, а, навпаки, відкриваються.

«Як виявилося, гірка субстанція відкриває дихальні шляхи глибше, ніж будь-який з відомих протиастматичних препаратів або інші ліки від хронічних легеневих захворювань», - розповів керівник дослідницької групи Стівен Ліггетт.

При захворюванні на астму та ряд інших легеневих хвороб гладкий м'яз, який огортає дихальні шляхи, скорочується, тим самим, ускладнюючи дихання. Протиастматичні препарати, такі як салбутамол, допомагають розслабити м'яз і відкрити дихальні шляхи.

Професор Ліггетт вважає, що інгалятор, наповнений гіркими речовинами, наприклад, хініном або сахарином, після якого залишається присмак гіркоти, може замінити або доповнити наявні медикаменти. Ліггетт підкреслив, що включення в раціон гірких продуктів не полегшить астматичних нападів.

Професор Ясін Амрані з британського університету Лестера називає дослідження своїх колег з Університету Меріленда «обнадійливим». За його словами, в майбутньому можна буде зосередитися на відтворенні подібного ефекту для дихальних шляхів людини. При цьому, зазначив Амрані, потрібно переконатися в тому, що використані в експерименті субстанції з гірким смаком не призводять до побічних ефектів, наприклад, до запалення.

«Ідея про те, що смакові рецептори, що реагують гіркоту, знаходяться в гладкому м'язі дихальних шляхів - нова. Активація цих рецепторів може призвести до нових методів розслаблення дихальних шляхів», - сказав Амрані.

Директор британської дослідницької організації Asthma UK Лін Меткаф визнала, що астматикам необхідні нові препарати, підкресливши, що більшість з 5,4 мільйонів зареєстрованих у Великобританії людей з астмою не в змозі контролювати симптоми хвороби за допомогою ліків, що вже існують.

«Ефект гірьковмістних речовин на розширення дихальних шляхів поки вивчено лише на мишах, однак цей, на перший погляд, несподіваний підхід можна пояснити тим, що вченим уже відомо про процеси, що спостерігаються при астмі», - сказала Меткаф.

«При подальших, більш глибоких дослідженнях, цей підхід може відкрити шлях для виробництва нових протиастматичних препаратів, які мають у складі гіркі субстанції. Але в будь-якому випадку - це тривалий процес, не варто очікувати появи такого препарату в найближчому майбутньому», - додала вона.

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі