Вчені розробили препарат, який зупиняє кровотечу практично миттєво

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Розробники з Массачусетського технологічного інституту (МТІ) заявляють про розробку нового нанотехнологічного біопокриття, здатного практично миттєво зупиняти сильні кровотечі у людей.

Спочатку проект розроблявся як рішення для військової медицини для зупинки кровотечі поранених солдат, але провівши першу серію випробувань, розробники стверджують, що біопокриття може знайти дуже широке застосування і в цивільній медичній практиці.

За розробкою препарату стоїть одне з науково-дослідних підрозділів МТІ, а також данська компанія Ferrosan Medical Devices, яка вже створює на базі біопокриття медичний спрей, що містить такий кров'яний агент, як тромбін, що відповідає за згортання крові.

«Можливість швидко зупинити сильну кровотечу - це вкрай приваблива медична розробка. Особливо привабливою вона стає, коли препарат для блокування кровотеч можна розмістити в невеликому корпусі, який можна носити з собою», - говорить Пола Хеммонд, один з розробників препарату.

За її словами, докладно про новий препарат розповідається в останньому номері наукового видання Applied Materials.

Медики кажуть, що неконтрольовані часті кровотечі є причиною істотного відсотка смертей у людей, які отримали якісь серйозні пошкодження внутрішніх органів і зовнішніх тканин. Традиційні методи блокування кровотеч, такі як стягуючий джгут, підходять далеко не завжди і не на всіх органах. З огляду на це, медики та вчені по всьому світу вже досить давно ведуть розробки альтернативних методів боротьби з кровотечами. Такі методи вже є, наприклад перев'язувальні матеріали на базі фібрину або спеціальні біоклеї, але умови їх зберігання і недовгий термін використання роблять і їх не надто універсальними. Такі рішення, як цеоліт або хітозанова пов'язка добре зупиняють кров, але можуть викликати пошкодження тканин або несприятливу імунну відповідь.

Точну біологічну композицію і хімічну формулу розробники не розкривають, однак відомо, що в ній міститься кілька шарів тромбіну, що впливає на кров, а також дубильні кислоти, що роблять тромбін максимально функціональним. Новий препарат не можна безпосередньо розпорошувати на відкриті рани, замість цього він має бути нанесений на компрес, а вже компрес необхідно нанести на рану. У результаті, розробники обіцяють, що протягом 60 секунд можна буде зупинити навіть сильну кровотеча, тоді як попередні засоби для швидкого згортання крові працювали приблизно в 2,5 рази повільніше.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі