Українці стали менше палити

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Завдяки значному підвищенню акцизів і цін на тютюнові вироби українці почали менше палити.

В Україні другий рік діє Державна цільова соціальна програма щодо зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров'я населення на період до 2012 року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Із 2000 року проводяться вибіркові опитування домогосподарств щодо самооцінки стану здоров'я та рівня захворюваності населення. Так, за даними опитування, у 2010 році, у порівнянні з 2009 роком майже на 5% зменшився відсоток паліїв, у віці 12 років і старше (з 23,5% у 2009 р. до 22,4% у 2010р.).

Державною програмою передбачалося у 2010 році скоротити показник поширеності паління до 23%, проте вдалося досягти навіть кращого результату. В якості прикладу в 2008 році цей показник дорівнював 25,6%.

Згідно з розрахунками, за минулий 2010 рік серед чоловіків старше 18 років частина курців зменшилася з 49% до 46,5%, а серед жінок - з 6,2 до 5,8%. Разом з тим серед підлітків 14-17 років вона дещо зросла: з 3,6 до 4,3%.

Найвищі показники поширеності паління фіксуються у Придніпровському (27,%) і Донецькому (28,%) регіонах, в інших регіонах поширеність паління продовжує зменшуватися, а в Поліському, Подільському та Карпатському становить менше 20%.

Для того, щоб закріпити позитивну тенденцію до зменшення вживання тютюнових виробів, а, отже, і зменшення викликаних тютюном хвороб та смертей, заходи, передбачені Державною цільовою соціальною програмою, повинні фінансуватися і виконуватися в повному обсязі. Зокрема, до них належать створення телефонної лінії для осіб, які потребують допомоги в припиненні паління, посилення контролю за звільненням робітників і громадських місць від тютюнового диму, а також прийняття Верховною Радою України законопроектів щодо заборони реклами тютюну.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі