У російських пельменях виявлено спори сибірської виразки

Поділитися
У пробі пельменів, виготовлених на одному з російських підприємств, виділено культуру збудника смертельно небезпечної хвороби - сибірської виразки. Про це у четвер, 12 серпня, повідомила прес-служба Росспоживнагляду в Омській області.
У пробі пельменів, виготовлених на одному з російських підприємств, виділено культуру збудника смертельно небезпечної хвороби - сибірської виразки. Про це у четвер, 12 серпня, повідомила прес-служба Росспоживнагляду в Омській області. Так, за даними лабораторного дослідження зразків продукції ТОВ «Дарина», у пробі пельменів «Особливі» виявлено спори сибірської виразки. Збудник смертельно небезпечного захворювання виявлений на заводах компанії, які розташовані в Омській області та Ханти-Мансійському автономному окрузі. В обох випадках пельмені були виготовлені в липні цього року. Начальник відділу санітарного нагляду Росспоживнагляду в Омській області Андрій Сердюков підкреслив, що проби на дослідження брали з виробництва. «Проби були взяті з продукції, яка перебувала на виробництві на відповідальному зберіганні», - повідомив він. Раніше Росспоживнагляд в Омській області видав припис ТОВ «Дарина» повернути з торговельної мережі м'ясні напівфабрикати, вироблені в період з 13 липня по 11 серпня 2010 року. У даний час підприємство призупинило свою роботу. Остаточний висновок про зараженість решти продукції видасть федеральний референс-центр Росспоживнагляду, куди раніше були направлені зразки продукції компанії. У той же час «Дарина» 11 серпня із посиланням на мікробіологічні дослідження проб продукції розповсюдила інформацію про те, що до цеху компанії не надходило м'ясо, заражене сибірською виразкою. Нагадаємо, наприкінці липня до районних лікарень Омської області звернулися семеро місцевих жителів зі скаргами на різке погіршення стану здоров'я. Із попереднім діагнозом «сибірська виразка» всі вони були госпіталізовані до інфекційної клінічної лікарні. Один з них помер. За даними контролюючих органів, хворі забивали коней в одному з особистих підсобних господарств у Тюкалинському районі. Встановлено, що близько 2,5 тисяч кг конини з підсобного господарства з ветеринарними документами надійшло у переробний цех омського виробника м'ясних напівфабрикатів - ТОВ «Дарина». Значну частину виробленої продукції вилучено. Дві туші, причому без ветеринарного свідоцтва, закупив також інший мешканець Тюкалинського району. Відносно керівника господарства Гапаса Айтенова порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 236 КК РФ (порушення санітарно-епідеміологічних правил, що призвело до смерті людини). З моменту виникнення спалаху сибірської виразки в Омській області під ретельним наглядом фахівців Росспоживнагляду на можливість наявності збудника сибірської виразки знаходилася партія пельменів «Росіяни» і «Особливі» компанії «Дарина», випущена у період з 13 по 22 липня 2010 року. Випущена у цей період продукція, як заявляли в Росспоживнагляді, майже повністю повернута із торгових мереж. Зараження людини на сибірку частіше здійснюється контактним шляхом (наприклад, при обробленні туш тварин, обробці шкір) і при вживанні в їжу продуктів, забруднених спорами, а також через воду, грунт, хутряні вироби.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі