У США виявлено небезпечний для людини тюленячий грип

Поділитися
© sealrockcapecod.com
Американськими вченими виділено новий штам вірусу пташиного грипу, що вражає тюленів. Враховуючи історію пандемій свинячого грипу H1N1 і пташиного грипу H5N1, дослідники попереджають, що тюленячий грип потенційно представляє велику небезпеку для людства.

Американськими вченими виділено новий штам вірусу пташиного грипу, що вражає тюленів, що мешкають біля узбережжя Нової Англії. Як вважають автори дослідження, опублікованого в журналі mBio, тюленячий грип представляє потенційну небезпеку для людини.

У вересні 2011 року невідоме захворювання вразило популяцію тюленів, які живуть біля атлантичного узбережжя США між південним краєм штату Мен і північчю штату Массачусетс. Ці морські ссавці страждали від пневмонії і ураження шкіри. Більшість хворих були дитинчатами у віці до шести місяців, 162 з них загинули. Епідемія закінчилася через три місяці.

Збудником захворювання, виявленим у результаті серії лабораторних діагностичних тестів, виявився штам пташиного грипу А з антигенною формулою H3N8. Повногеномне секвенування і філогенетичний аналіз дозволили визначити, що «тюленячий» штам походить від «пташиного» штаму, з 2002 року циркулюючого в популяції північноамериканських водоплавних птахів.

Намагаючись зрозуміти, яким чином вірус «переключився» з птахів на ссавців, автори дослідження з'ясували, що завдяки мутаціям «тюленячий» штам H3N8 набув здатності атакувати рецептори сіалової кислоти, присутні в дихальних шляхах ссавців. Крім того, як припускають автори, мутації в генах HA і PB2, що відповідають за проникнення в клітину і реплікацію, роблять «тюленячий» штам H3N8 більш вірулентним і збільшують його здатність до зараження ссавців, у тому числі і людини.

Враховуючи історію пандемій свинячого грипу H1N1 і пташиного грипу H5N1, автори роботи попереджають, що тюленячий грип потенційно представляє велику небезпеку для людства.

«Результати нашого дослідження зайвий раз підтверджують значимість спостережень за дикою природою в плані попередження пандемій, - підкреслив один з авторів, Йен Липкин, директор Центру з вивчення інфекційних захворювань і імунітету Колумбійського університету. - ВІЛ/СНІД, атипова пневмонія, лихоманка Західного Нілу, вірус Ніпах, грип - все це приклади небезпечних для людини інфекційних захворювань, джерелами яких є тварини». !zn

Читайте також:

Вірус H5N1 після мутацій почне передаватися між людьми

Стаття про створення найбільш небезпечного вірусу пташиного грипу H5N1 побачила світ

У США виявлено новий штам свинячого грипу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі