В Україні обмежать продаж ліків від кашлю і знеболюючих

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Держлікслужба вкрай стурбована динамікою реалізації в Україні деяких безрецептурних лікарських засобів, до складу яких входить кодеїн.

Державна служба України з лікарських засобів підтримує будь-який дієвий механізм контролю над продажем громадянам в аптечних закладах лікарських засобів, що містять кодеїн.

Зокрема, це може бути такий інструмент, як рецептурна видача. Також може бути встановлена квота відпускання відповідних лікарських засобів в одні руки.

«Ми підтримуємо будь-який інструмент, щоб він був реалізований на практиці і сприяв зменшенню видачі ліків, що містять кодеїн, які при цьому не використовуються за призначенням лікаря», - підкреслив Соловйов.

Держлікслужба вітає узгодження Державним комітетом з підприємницької діяльності проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07. 2005 № 360», яким пропонується посилити контроль над оборотом комбінованих лікарських засобів, що містять кодеїн, та відпускати такі препарати виключно за рецептами.

Кодеїн - речовина (алкалоїд) із групи опіатів. У молочному соку снодійного маку (Papaver somniferum) він міститься у кількості 0,3 - 2% і давно використовується в медицині як засіб для боротьби з кашлем і як знеболююче. Кодеїн викликає звикання і потяг до нього з часом стає настільки сильним, що наркозалежні часто скоюють злочини. Кодеїнова абстиненція («ломка») розвивається повільніше, ніж від морфію, однак може спостерігатися вже через півроку після початку прийому препарату.

Нагадаємо, з червня цього року в Росії заборонено вільний продаж ліків, що містять кодеїн. Тепер в Росії всі препарати від кашлю і знеболюючі, а це Пенталгін-Н, Коделак, Солпадеін, Нурофен Плюс та інші кодеїновмісні препарати можна придбати тільки за рецептом лікаря. !zn

Читайте також:

На українцях щорічно тестують 300 нових медичних препаратів

В Україні за підробку ліків будуть саджати на 8 років

Дітям заборонять купувати ліки в аптеках

Азаров пообіцяв здешевлення ліків мінімум на 20%

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі