Виявлено відповідальний за ефект плацебо ген

Поділитися
© vzglyadzagran.ru
Дослідники вивчали вираженість ефекту плацебо у пацієнтів з різними варіантами гена COMT. Він кодує білок котехол-О-метилтрансферазу, що бере участь у катаболізмі нейромедіатора дофаміну, який, у свою чергу, відповідає за почуття задоволення і винагороди.

Американські вчені визначили ген, відповідальний за сприйнятливість пацієнтів до плацебо. Результати дослідження, проведеного вченими з медичного центру Beth Israel Deaconess і Гарвардської медичної школи (Harvard Medical School) опубліковані в журналі PLoS ONE.

Дослідники вивчали вираженість ефекту плацебо у пацієнтів з різними варіантами гена COMT. Він кодує білок котехол-О-метилтрансферазу, що бере участь у катаболізмі нейромедіатора дофаміну, який, у свою чергу, відповідає за почуття задоволення і винагороди. Вироблення дофаміну у великих кількостях відбувається при позитивних, з точки зору людини, переживаннях - прийомі смачної їжі, приємних тілесних відчуттях. У більш ранніх дослідженнях, проведених іншими групами вчених, також була доведена причетність "гормону задоволення" до поліпшення стану пацієнта при "фіктивному" лікуванні.

Для участі у дослідженні були відібрані 104 пацієнти, що страждають синдромом роздратованого кишечника - захворювання, яке супроводжується хронічним болем в області живота, здуттям живота і дискомфортом. Їх випадковим чином розділили на три групи. Дві групи учасників лікували методом плацебо-акупунктури (голки не встромляли в шкіру), третя - контрольна - група не отримувала жодної терапії.

Крім того, медики встановили теплі, довірливы відносини з добровольцями з другої групи; учасники ж з першої групи проходили процедури у звичайній обстановці, названій авторами роботи "діловою". Через три тижні з моменту початку експерименту лікарі попросили хворих описати свій стан, а також узяли зразки крові для генетичного аналізу.

Було встановлено, що добровольці, які є носіями двох алелей гена COMT з метіоніном на 158 позиції (met/met), відзначили значне поліпшення свого стану і, таким чином, виявилися найбільш сприйнятливими до плацебо. Пацієнти, у яких в одній з алелів метіонін був замінений на валін (met/val), відчули менший ефект від плацебо-акупунктури. Носії ж двох алелей з валіном на 158 позиції (val/val) не відчули ніяких поліпшень через три тижні з моменту початку лікування.

"У людей з двома метіонінами (met/met) в гені COMT концентрація дофаміну у префронтальній корі головного мозку в три або чотири рази більша, ніж у людей з двома валінами (val/val)", - цитує EurekAlert! Кетрін Хол (Kathryn Hall), одного зі співавторів дослідження.

Виразність ефекту плацебо залежала і від відносин, що склалися між лікарем і пацієнтом. Так, найбільший ефект від терапії відчули добровольці з другої групи, які лікувалися в умовах підвищеної турботи і підтримки з боку лікарів.

Однак автори роботи відзначають, що для підтвердження ключової ролі гена COMT в сприйнятливості до плацебо потрібні розширені дослідження. Необхідно підтвердити результати цієї роботи на пацієнтах з іншими видами захворювань. !zn

Читайте також:

В Україні обмежать продаж ліків від кашлю і знеболюючих

МОЗ заборонило рекламу 326 ліків, що продаються без рецепту

МОЗ заблокував обіцяне здешевлення ліків

В Україні обмежать продаж ліків від кашлю і знеболюючих

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі