За забезпечення доступності і якості ліків візьметься РНБО

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
В Радбезі вважають, що держава повинна гарантувати безпечне лікування, перш за все шляхом встановлення відповідальності за порушення прав і законних інтересів громадян у сфері охорони здоров'я.

Ситуація на ринку лікарських засобів є неприпустимою і несе загрозу національній безпеці держави, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв.

"Ціни на ліки у роздрібній торгівлі перевищують у десятки разів закупівельну ціну, що обумовлено наявністю декількох посередницьких структур від виробника до споживача. Якість лікарських засобів, що ввозяться в Україну, у багатьох випадках не відповідає міжнародним та державним стандартам", - говориться в його заяві на сайті РНБО.

Клюєв зазначив, що за дорученням президента Віктора Януковича Рада ретельно вивчила ситуацію на ринку лікарських засобів, відпрацювала заходи щодо виправлення ситуації і підготувала відповідні пропозиції для прийняття рішення президентом.

Медичні тендери-2012. Буде дешево, але сердито

"Головне - знизити рівень смертності і створити умови, коли громадяни України зможуть забезпечити себе доступними і якісними ліками. Держава повинна гарантувати безпечне лікування, перш за все шляхом встановлення відповідальності за порушення прав і законних інтересів громадян у сфері охорони здоров'я", - заявив секретар РНБО.

Як повідомлялося, останні кілька місяців про проблему завищених цін і низької якості ліків неодноразово заявляв прем'єр-міністр Микола Азаров. З літа у країні планується введення референтних цін у пілотному режимі для хворих на гіпертонію. Окрім того Антимонопольний комітет проводив власне розслідування діяльності аптек.

У свою чергу суб'єкти ринку у ситуації, що склалася, частково звинувачують владу за надмірно тривалі і складні процедури реєстрації ліків та оптово-відпускних цін на них, пов'язані із значними додатковими витратами і корупційними ризиками.

Клюєв, який займав в уряді посаду першого віце-прем'єра - міністра економічного розвитку і торгівлі, очолив РНБО в середині лютого цього року, змінивши на цій посаді Раїсу Богатирьову, яку президент Віктор Янукович призначив міністром охорони здоров'я. !zn

Читайте також:

Уряд має намір посилити контроль над фармацевтичним ринком

Інтернет-аптеки можуть повернути після 2014 року

Відшкодовувати вартість ліків будуть тільки важкохворим українцям


Приймати ліки по півтаблетки - небезпечно для здоров'я

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі