Адвокати Тимошенко розраховують на рішення Європейського суду в її користь

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Адвокат Валентина Теличенко, яка представляє сторону екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в Європейському суді з прав людини, "оптимістично дивиться на перспективу цієї справи". При цьому винесення рішення за скаргою екс-прем'єра доведеться чекати ще півтора-два місяці мінімум.

Адвокат Валентина Теличенко вважає, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалить позитивне рішення за скаргою екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Я оптимістично дивлюся на перспективу цієї справи в цьому суді", - сказала вона по телефону зі Страсбурга після завершення засідання ЄСПЛ.

При цьому Теличенко прогнозує, що самого рішення Євросуду слід очікувати мінімум у жовтні. «Рішення щодо скарги слід очікувати не раніше, ніж через півтора-два місяці», - сказала вона.

За її словами, судді ЄСПЛ задавали багато запитань представнику уряду України. "До уряду було більше питань, ніж до нас. Ми більше давали пояснення на відповіді", - зазначила вона.

Зокрема, суд намагався дізнатися, чому, якщо відеофіксація в камері Ю.Тимошенко у Качанівській колонії проводилася 24 години на добу, немає запису, на якій зафіксовано нанесення їй тілесних ушкоджень або, як стверджують працівники пенітенціарної служби, що вона сама собі завдала ці ушкодження . При цьому є відеозапис, що показує, як Тимошенко вивозять з колонії в харківську лікарню.

Крім того, сказала Теличенко, судді ЄСПЛ цікавилися у представника уряду, чому існують різні позиції українських лікарів і німецьких лікарів щодо стану здоров'я пацієнтки.

ЄСПЛ також цікавило, чи був в історії українського правосуддя випадок, коли людину брали під варту в залі суду з причини зневажливого ставлення до суду.

- Власенко: Уряд визнав порушення у справі Тимошенко

Як повідомлялося, ЄСПЛ у вівторок, 28 серпня, розпочав розгляд скарги Тимошенко, яка звинувачує Україну за чотирма статтями Європейської конвенції прав людини та основних свобод.

У заяві Тимошенко в ЄСПЛ згадуються порушення декількох базових статей Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, це стаття 3, яка говорить про тортури по відношенню до неї. Також йдеться про статтю 5 (незаконний арешт) і про статтю 6, яка забезпечує право всіх громадян на справедливий суд.

У заяві також згадується про порушення статті 18 Європейської конвенції, яка говорить, що всі обмеження застосовуються тільки з тією метою, з якою вони встановлені. Зверненням до цієї статті захист екс-прем'єра намагається довести те, що переслідування Тимошенко в Україні носить виключно політичний характер.

Сторону Тимошенко представляють адвокати Сергій Власенко, Валентина Теличенко і дочка Євгенія. Українську державу представляє уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький.

Слухання пройшли у відкритому режимі, після закінчення яких подальше обговорення пройде за зачиненими дверима. Рішення буде прийнято на більш пізній стадії. !zn

Читайте також:

Мін'юст найняв проти Тимошенко американських юристів, що захищали Солженіцина


Вирок Тимошенко по газовій справі замінять звинуваченням у вбивстві Щербаня, - Власенко

Турчинов переконаний, що касацію по газовій справі затягують через Європейського суду

Вищий спецсуд оголосить рішення по касації на вирок Тимошенко в газовій справі 29 серпня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі