Американський суд прийняв до розгляду справу Луценка і призначив «правильного» суддю

Поділитися
Федеральний суд округу Колумбія прийняв до розгляду позов Юрія Луценка до генпрокурора Віктора Пшонки та його підлеглих. Справа перебуває у провадженні судді Колін Коллар-Котеллі, яка у вересні 2009 року прийняла рішення, на підставі якого було звільнено громадянина Кувейту Фада аль-Рабі, який перебував сім років у в'язниці Гуантанамо.

Федеральний суд округу Колумбія прийняв до розгляду позов екс-голови МВС України Юрія Луценка до генпрокурора Віктора Пшонки і кількох його підлеглих. Про це повідомив адвокат Луценка Ігор Фомін в ефірі 5 каналу.

"Позов цей прийнято (до розгляду). Прийнято судом округу Колумбія", - повідомив він.

"Є така процедура як комунікація. Тобто вже відомий суддя, який буде слухати цю справу", - додав адвокат.

Ігор Фомін уточнив, що Юрій Луценко звернувся до цього суду для того, щоб на міжнародний рівень "винести питання, з якими ми неодноразово зверталися як до Генпрокуратури, так і безпосередньо до нашого Печерського суду, щодо незаконних дій, які тягнуться безперервною низкою".

Інтереси екс-міністра внутрішніх справ в американському суді представляє компанія McCallion&Associates LLP, пише газета Коммерсант.

Саме McCallion&Associates LLP представляла інтереси екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка у квітні 2011 року подала до Окружного суду Нью-Йорка позов до компанії RosUkrEnergo.

За інформацією видання, надання юридичної допомоги фінансується представниками фракції НУНС, зокрема головою фракції Миколою Мартиненком.

Справа перебуває у провадженні судді Колін Коллар-Котеллі. У неї є досвід розгляду справ стосовно осіб, які утримуються у місцях ув'язнення.

У вересні 2009 року вона прийняла рішення, на підставі якого було звільнено громадянина Кувейту Фада аль-Рабі, який перебував сім років у в'язниці Гуантанамо.

Тоді вона прийшла до висновку, що у прокурорів не було достатніх підстав для такого тривалого утримання його у в'язниці.

У разі якщо Окружний суд прийме рішення на користь Юрія Луценка, воно не буде обов'язковим до виконання на території України.

Якщо український суд визнає, що країна, яка ухвалила судове рішення, не ігнорує українські судові рішення, то тоді і Україна може погодитися виконати рішення іноземного суду.

У разі прийняття американським судом рішення у цій справі, чи визнавати його на території України і чи приводити його у виконання, буде вирішувати районний суд.

Однак рішення, прийняті американським судом, визнаються в усьому світі.

У Генеральній прокуратурі позов до керівництва відомства офіційно не коментують.

Як відомо, у позові Юрій Луценко вимагає визнати його кримінальне переслідування незаконним і політично мотивованим, а також стягнути на його користь компенсацію моральної шкоди, сума якої в заяві не уточнюється. !zn

Читайте також:

Луценко подав до американського суду на керівництво Генпрокуратури

Справу Луценка можуть направити на дорозслідування

Ігнорування рекомендацій ПАРЄ призведе до ізоляції України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі