Автор закону про мови запропонував Раді заборонити висловлювання "жид", "хохол" і "москаль"

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Постанова про заборону висловлювань "жид", "хохол", "москаль" та інших "принижують честь і людську гідність в українському суспільстві" винесено на розгляд Ради. У пояснювальній записці до документа є посилання на досвід США, де раніше широко вживалося слово "нігер", проте тепер воно вважається неполіткоректним.

Народний депутат України Вадим Колесніченко (фракція Партії регіонів) у п'ятницю зареєстрував у Верховній Раді проект постанови "Про заборону мови ворожнечі і виразів, що принижують людську гідність".

Як сказано в тексті і пояснювальній записці до законопроекту № 1152, постанова про заборону висловлювань "жид", "хохол", "москаль" та інших "принижують честь і людську гідність в українському суспільстві" винесено на розгляд парламенту з метою забезпечення прав і свобод людини і громадянина, вдосконалення антидискримінаційного законодавства України.
У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що поширеними прикладами мови ворожнечі і виразів, що принижують людську гідність в українському суспільстві, є застосування поки застарілих, або, взагалі спочатку негативних за значенням слів для позначення осіб, що належать до певної етнічної групи громадян України: "жид" - щодо громадян єврейської національності, "москаль" - росіян, "хохол" - українців і так далі.
"При цьому, інколи робляться псевдонаукові антидемократичні політично обумовлені спроби виправдання вживання таких слів в політичному і суспільному дискурсі на тій підставі, що вони широко використовувалися декілька століть назад, зустрічаються в літературних творах минулого і словниках", - наголошується в пояснювальній записці.
При цьому автор законопроекту відзначає, що часто, з плином часу слова змінюють свої значення, набувають різні смислові відтінки і конотації.
У пояснювальній записці Колесніченко посилається на досвід США, де відомий американський письменник Марк Твен у своїх творах широко вживав звичайне в його час слово "нігер". "Але в сучасних виданнях його творів це слово замінено на більш політкоректне, використання цього слова в публічному дискурсі правоохоронними та судовими органами США розцінюється як однозначний акт дискримінації та ксенофобії і карається не лише серйозними штрафами, а й позбавленням волі", - йдеться в законопроекті.
Проектом постанови пропонується заборонити використання мови ворожнечі і виразів, що принижують людську гідність ("жид", "хохол", "москаль" та ін) в органах державної влади, установах і організаціях, на підприємствах, в установах освіти, науки, культури, в сферах зв'язку та інформатики, оскільки вживання таких виразів призводить до наростання напруги за етнічною, мовною та іншими ознаками в українському суспільстві, що є вкрай небезпечним для його існування.
Також планується підготувати відповідні методичні рекомендації, ознайомити з ними повноважних осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування та органів судової влади і встановити парламентський контроль за цим механізмом.
Колесніченко відомий як співавтор прийнятого парламентом минулого скликання резонансного закону "Про основи державної мовної політики", який породив хвилю проголошення місцевими радами регіональних мов. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі