«Батьківщина»: Вирок Філіпчуку - помста за перешкоджання в отриманні надприбутків

Поділитися
© pzf.org.ua
У партії Тимошенко вважають, що засудження колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища Філіпчука є помстою за те, що екс-міністр боровся в судах за шельф Чорного моря, який за безцінь відбирала у держави компанія Vanco.

Вирок колишньому міністру охорони навколишнього природного середовища України Георгію Філіпчуку є черговим етапом політичних репресій з боку чинної влади і помстою за справу компанії Vanco, вважають у партії "Батьківщина".

"Для нас абсолютно очевидно, що член нашої партії, академік Георгій Георгійович Філіпчук отримав три роки в'язниці тільки за те, що намагався захистити державну власність від банди Януковича. Саме Філіпчук як профільний міністр боровся у судах за шельф Чорного моря, який за безцінь відбирала у держави компанія, пов'язана з Януковичем", - йдеться у поширеній 6 квітня заяві партії.

"Це банальна помста за перешкоджання в отриманні надприбутків", - підкреслили у "Батьківщині".

У партії звернули увагу на те, що для політичних репресій влада знову використала ст.365 Кримінального кодексу, необхідність зміни якої кілька разів відзначало міжнародне співтовариство.

"Янукович знову демонструє подвійні стандарти: європейських партнерів він запевняє, що 365 стаття буде негайно змінена, але у той же час на її підставі продовжує знищувати команду своїх політичних опонентів", - зазначили у заяві.

"На жаль, тепер Георгій Філіпчук приєднався до Юлії Тимошенко, Юрія Луценка і поповнив лави політичних ув'язнених. Янукович у черговий раз продемонстрував, що будує авторитарний режим", - підсумували у партії.

Як повідомлялося, 5 квітня суд засудив екс-міністра навколишнього природного середовища Філіпчука до трьох років позбавлення волі з забороною протягом трьох років обіймати державні посади та позбавленням першого рангу державного службовця. Йому змінили запобіжний захід з підписки про невиїзд на арешт, і після закінчення засідання суду Філіпчука відвезли до Лук'янівського СІЗО, де він чекатиме на рішення апеляційного суду.

Звинувачення проти Філіпчука базувалося на вартості юридичних послуг, що надаються міністерству для аналізу угоди між українським урядом та компанією Vanco Prykerchenska LTD.

Як повідомлялося, Vanco International, 100%-ва дочірня компанія Vanco Energy Company (США), у квітні 2006 року була визнана переможцем конкурсу на право укладання угоди про розподіл продукції (УРП), видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки. У жовтні 2007 року Vanco Int. перепоступилася правами та обов'язками щодо УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007 року.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища у грудні 2007 року видало Vanco Prykerchenska ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу і газоконденсату в межах Прикерченської ділянки.

Пізніше Мінприроди виявило кілька порушень законодавства України, допущених у ході конкурсу на право укладання УРП, у процесі видачі Vanco Prykerchenska ліцензії, а також факти порушення Vanco International деяких положень УРП.

У квітні-травні 2008 року уряд анулював ліцензію Vanco Prykerchenska і вийшов з УРП. Vanсo звернулася до міжнародного арбітражу, одночасно продовжуючи робити уряду України пропозиції щодо відновлення співпраці у рамках УРП.


Власниками Vanco Prykerchenska з рівною пайовою участю є Vanco International, DTEK Holdings Limited українського бізнесмена Ріната Ахметова, Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.. !zn

Читайте також:

Двадцять шість чиновників нинішнього і колишнього кабмінів - на гачку в Генпрокуратури


ГПУ затримала колишнього главу Мінприроди

Турчинов: Філіпчук був затриманий через угоду з Vanco


Ознайомлених із справами екс-чиновників відпустили під підписку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі