Сирійський генерал-утікач розповів про готовність Асада застосувати хімічну зброю

Поділитися
© centralasia-adventures.com
Генерал також повідомив, що Башар Асад готується передати частину сирійського хімічного арсеналу шиїтському угрупованню «Хізбалла», що визнано в більшості країн світу терористичною організацією.

Генерал-майор Аднан Силу, який перейшов на бік сирійської опозиції, що відповідав під час служби в президента Башара Асада за хімічний арсенал, заявив в інтерв'ю The Times, що в якості «крайніх заходів» сирійське керівництво розглядає застосування проти повстанської «Вільної армії Сирії» хімічної зброї.

За словами генерала, такий розвиток подій всерйоз обговорювався у вищих колах сирійського військового і державного керівництва. Цей варіант, зокрема, розглядається в разі втрати державою контролю над стратегічно важливою областю в районі міста Алеппо.

Як повідомив Силу, обговорення можливості застосування хімічної зброї стало тим фактором, який спонукав його перейти на бік опозиції. Він запевняє, що в кінці кінців Асад почне використовувати зброю проти мирних сирійців.

- Сирійські повстанці пообіцяли $25 млн за Башара Асада - живого чи мертвого


Крім того, генерал повідомив про те, що Башар Асад готується передати частину сирійського хімічного арсеналу силам шиїтського угруповання «Хізбалла», що підтримує його режим. Угрупування визнано в більшості країн світу терористичною організацією.

Як відомо, застосування хімічної зброї суперечить міжнародним правовим нормам. Її використання забороняє Конвенція ООН про заборону хімічної зброї, що набула чинності в 1997 році. Вона забороняє розробку, виробництво, накопичення і застосування цього виду зброї.

Тим не менш, Сирія знаходиться серед країн (поряд з КНДР, Анголою, Єгиптом і Сомалі), які дану конвенцію не підписали.

Конфлікт між режимом Башара Асада та опозицією триває в Сирії з березня 2011 року. Розпочавшись з антиурядових демонстрацій, після їх жорстокого придушення протестний рух набув форми широкомасштабної війни. У ході конфлікту загинуло більше 24 тисяч сирійців. !zn

Читайте також:

Саудівський імам призначив винагороду в півмільйона доларів за голову Башара Асада


Прем'єр Туреччини передбачив швидкий кінець режиму Асада в Сирії

Асад заявив, що Сирія поплатилася за відмову підкорятися Заходу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі