Більшість українців очікують погіршення відносин з Євросоюзом за Януковича

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Більшість українців, за даними опитування DW-Trend, очікують погіршення відносин з Євросоюзом. Однак більшість як і раніше виступає за приєднання України до ЄС і розділяє його основні політичні цілі.

Відносини між Києвом і Брюсселем, на думку українців, помітно охололи на тлі критики порушень норм демократії та правової держави в Україні. Таким є один з результатів соціологічного опитування DW-Trend, проведеного у червні українським відділенням Інституту вивчення ринку і громадської думки IFAK на замовлення української редакції DW. В ході репрезентативного дослідження по всій Україні було опитано 1000 осіб у віці від 18 до 65 років.

Всього 15% українців оцінюють зв'язки їхньої країни з ЄС як дружні або партнерські. Це обвальне падіння на 32 процентних пункту у порівнянні з результатами аналогічного опитування у квітні 2011 року. Зараз 37% респондентів вважають відносини України з Євросоюзом натягнутими або навіть ворожими. Третина опитаних оцінюють їх як нейтральні.

Більшість українців не сподівається, що за президента Віктора Януковича стосунки з ЄС можуть покращитися. Навпаки, вони очікують подальшого погіршення. Лише кожен десятий вважає, що за Януковича контакти з ЄС (10%) можуть покращитися. А ось погіршення зв'язків з Євросоюзом чекає кожен третій (33%).

Більшість опитаних, окрім цього, песимістично оцінюють імідж України в Європі. Тільки 3% респондентів вважають, що Європа бачить в Україні надійного стратегічного партнера: у порівнянні з попереднім опитуванням, це скорочення на 15 процентних пунктів. Сьогодні 36% українців впевнені, що їхня країна практично не грає ніякої ролі на міжнародній арені. 34% вважають, що Україну сприймають лише як постачальника сировини та дешевої робочої сили.

Проте, більше половини українців - 54% - підтримують ідею вступу України в Євросоюз. Однак і число противників такого кроку, у порівнянні з 2011 роком, зросло. 29% сьогодні висловлюються проти вступу в ЄС. Це на 11 процентних пунктів більше, ніж у минулому році.

Позиції скептиків в Україні зміцнила фінансова та економічна криза в ЄС. Українці досі бачать в Євросоюзі насамперед економічне співтовариство. 69% респондентів висувають на передній план мету економічного зростання. 49% упевнені, що це і є головне завдання ЄС. У той же час кожен четвертий (24%) опитаний розцінює верховенство спільних цінностей, включаючи демократію і свободу думок, як спільну з Євросоюзом платформу.

Рішення низки політиків країн ЄС не відвідувати матчі Євро-2012 в Україні на знак протесту проти порушень прав людини у цій країні підтримують лише 25% опитаних. Більше половини (54%) політичний бойкот відкидають. Схожа картина - і з зимовими Олімпійськими іграми в Сочі у 2014 році. Політичний бойкот ігор готова підтримати лише меншість українців - 21%, проти - 55%. !zn

Читайте також:

Більшість українців вважають, що Янукович зіпсував відносини з Євросоюзом

Більше 40% українців очікують погіршення життя у найближчі п'ять років

Ставлення українців до євроінтеграції за рік стало більш прохолодним

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі