День Соборності не лежить у серці Добкіна

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Регіонал Михайло Добкін заперечує значення Дня Соборності, який відзначається на державному рівні 22 січня.

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін не вважає всенародним святом День Соборності України. Таку думку губернатор висловив на прес-конференції, відповідаючи на питання журналістів про те, чи вважає він особисто цей день всенародним святом.

«Вважаю, що ні, - сказав М.Добкін. - З різних причин. Є свята, які лежать глибоко в серці кожного. Це релігійні свята, свята, пов’язані з історією народу. День Перемоги – це всенародне свято. Я думаю, коли ми ближче підійдемо до процесів об’єднання всіх громадян, які живуть у цій державі, коли ми щиро поважатимемо традиції людей, які проживають за тисячу кілометрів від нас, коли ми не будемо нав’язувати свою точку зору на якісь процеси, коли ми будемо толерантнішими, тоді це свято стане справді всенародним», - сказав М.Добкін.

При цьому губернатор підкреслив, що українці «не мають права чекати цього моменту, забувши про спроби народу об’єднатися в одну державу», та не згадувати про День Соборності.

«Мабуть, прийде час, коли це свято буде всенародним», - висловив переконання М.Добкін.

Нагадаємо, 22 січня в Україні відзначається День Соборності.

Це свято відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося у 1919 році.

Урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорiя УНР 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi.

Захiдно-Українську Народну Республiку було проголошено 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року - Станiслав (нині - Івано-Франківськ).

Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року.

30 грудня 2011 року Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про відзначення в Україні деяких пам`ятних дат та професійних свят», згідно з яким 22 січня визначено як День Соборності та Свободи України, а офіційне святкування річниці Помаранчевої революції скасовано. !zn

Читайте також



Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі